Index Vakbarát Hírportál

8 dolog, amiért zseniális a Google Fotók

2015. június 1., hétfő 16:02

A Google szokásos éves fejlesztői konferenciáján az I/O-n jelentette be, hogy leválasztják fotós szolgáltatásukat a döglődő közösségi oldalukról, a Google+-ról, mostantól photos.google.com címen is elérhetjük, ráadásul nemcsak webről, hanem pécéről, androidról és az Apple telefonjairól is. Gyakorlatilag megoldották az otthoni képet tárolását: nem mindenkinek kell a nyers változat a képekből, van, aki csak el szeretné tenni az emlékeit. Az ingyenes tárhelynél azonban sokkal többet is tud a szolgáltatás, a Techcrunch összeszedte a legérdekesebbeket.

  1. Brutálisan jó lett a kereső, ráadásul magyarul is tud: beírhatjuk, hogy kutya vagy Budapest, esetleg hajó, és már listázza is a képeket, anélkül, hogy valaha is felcímkéztük volna őket - algoritmussal azonosítja, mi van egy-egy képen. 
  2. A helyekre ráadásul nemcsak akkor kereshetünk, ha be volt kapcsolva a fotózásnál a telefonon a GPS, hanem a Google a híres épületek és a készítés között eltelt idő alapján is besorolja a nagyjából egy helyre tartozó képeket. Azért persze nem tökéletes, előfordul, hogy férfiakat nőnek azonosít.
  3. A rendezett képek között könnyű a keresés, akinek sok tízezer fotója van, több évre visszamenőleg, értékelni fogja, hogy a listában kijelezett dátumok között pillanatok alatt lehet ugrálni húzással.
  4. Ha túl sok helyet foglalnak a képek egy eszközön, és a Photos már megcsinálta az automatikus mentést a felhőbe, akkor egyetlen gombnyomással törölhetjük a duplázott képeket.
  5. Szintén egy kattintással exportálható az összes fotónk, mert integrálták a Google Takeouttal. Kiválaszthatjuk az összes képünket, de egyes albumokat is.
  6. A képek nem foglalnak olyan sok helyet, mert a Google saját algoritmusával tömöríti őket. Az eredmény állítólag szabad szemmel észrevehetetlen. 
  7. Ez persze nem profiknak való opció, ezért az ingyenes tárhely mellé választható a fizetős is, ekkor teljes méretű képeket ment el a rendszer, a tárhelyet pedig a Google más szolgáltatási között megosztott kvótával együtt számolja.
  8. A legérdekesebb fejlesztés pedig, hogy mostantól kézzel is használható az Auto Awsome (Automatikus Szuperség) funkció: eddig a Google döntötte el, melyik fotóinkból készít gif-et, pakol rá hóesést, vagy alakítja panorámává, mostantól viszont kézzel is kiválaszthatjuk, miből készüljön menő fotó.

Rovatok