Index Vakbarát Hírportál

Semmit sem ér a reptéri szkenner

2015. június 2., kedd 13:49

Az amerikai közlekedési felügyelet (Transportation Security Administration) elbukott a biztonsági vizsgáján, de nem is akárhogy. Ez az a szervezet, amit szinte minden amerikai és valaha az USA-ban járt utazó utál: ők végzik a reptéri ellenőrzéseket, amikor az utazók áthaladnak a check-inen. Ez 9/11 óta külön tortúra, jó sok visszaéléssel és botránnyal. A terrorizmus elleni harc nevében azonban mégis folytathatják a dolgot, hiszen a hibák ellenére biztonságot nyújtanak.

Legalábbis ez volt az érv. A valóság azonban egészen más: tesztek sorozata kimutatta, hogy a fedezett nyomozók könnyedén átcsempésztek robbanóanyagokat és fegyvereket is az USA legforgalmasabb repterein – írja az ABC News. Nem is csak párszor, hanem az esetek 95 százalékában. 

A védelmi minisztérium Vörös Csapatai 70-ből 67 tesztben átjutottak a reptéri ellenőrzésen. Egyszer megállították a fedett ügynököt, miután a magnetométer bejelzett, de a TSA szkennerei nem tudták kimutatni a kamu robbanószerkezetet, amit a hátára ragasztottak – még a ruházat átvizsgálásakor sem.

Rovatok