Index Vakbarát Hírportál

Örökké repülő drónokat tervez a Boeing

2015. június 8., hétfő 19:03

A korlátozott repülési idő a repülőgépek egyik rákfenéje; még a levegőben utántölthető gépek is csak néhány tucat órán át maradhatnak fenn. A Boeing a jelek szerint megelégelte a dolgot; már 2013-ban benyújtottak egy szabadalmat egy soha le nem szálló drónról, amit most hagyott jóvá az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala.

A beadott szabadalom szerint a Boeing járművei tulajdonképpen gázzal töltött, léghajóra emlékeztető drónok lennének. A tolóerőt hajtóművek biztosítják, a navigációban a kormányrendszer segít – eddig semmi különös. De az utántöltés nagyon is egyedi. Ha a telepek lemerülőben vannak, a drónok egy leengedett kábellel csatlakozhatnak a földi töltőállomáshoz. Mivel alapvetően léghajók, a drónok végig a torony fölött lebeghetnek utántöltés közben; ha végeztek, csak visszahúzzák a kábelt, és mehetnek tovább.

A szabadalmi dokumentum szerint az új drónok kiváló megfigyelőeszközök lehetnek – ez a helyzetükből adódó tulajdonság. A dokumentum azt írja, a drónokat járművekhez vagy hajókhoz is csatlakoztatni lehet, így biztosítva a teljes áttekintést. A csatlakozókábel hossza szabályozható, így a drónokat akkor is lehet tölteni vagy vontatni, ha nagyobb magasságba emelkednek.

Egy hasonló rendszerből nemcsak a katonaság, hanem a civil lakosság is profitálhat. Ha a kézbesítő drónokat engedélyezik az Egyesült Államokban, igen hasznos lehet egy állandóan útra kész rendszer, ami villámgyorsan útnak indulhat, ha kézbesíteni kell a rendelt pizzánkat.

A koncepció egyelőre csak papíron létezik, nem tudni, hogy a Boeing tervezi-e a megépítésüket. Akárhogy is lesz, az ötletük hasznos megoldást kínál egy régóta fennálló problémára.

Rovatok