Index Vakbarát Hírportál

Helsinkiben gyorsabb az ingyenwifi, mint a fizetős

2015. június 9., kedd 13:59

Több nagyvárosban is felléphetünk ingyenes wifihálózatokra, de kevés helyi önkormányzat lépi meg azt, hogy ingyenes, korlátlan, nagy sebességű, vezeték nélküli internetszolgáltatást biztosít mindenkinek – olyat, ami gyorsabb, mint a fizetős, otthoni internet-előfizetésünk.

A finn fővárosban, Helsinkiben viszont ez a helyzet. A hotspotokhoz bárki csatlakozhat, és nemcsak az interneten böngészhet vagy a leveleit olvashatja el, hanem akadásmentesen nézhet HD videókat is. És ehhez nincs szükség jelszóra, e-mail címre, felhasználói adatokra, meg úgy általában semmire: csak csatlakoztatni kell az eszközünket a hálózathoz, és már használhatjuk is.

A villámgyors hálózatot még 2006-ban kezdték kiépíteni, amikor Helsinkiben tartották az európai és ázsiai államfők találkozóját. Amikor az irodaházakba és más épületekbe is ingyenwifit telepítettek, a városvezetés úgy döntött, hogy több ingyenes hotspotot is kihelyeznek a városban, ahol bárki internetezhet. A lefedettség nem teljes, de a nagyobb irodaházak és az önkormányzati épületek közelében mindig kiváló a jelerősség. A szakértők szerint a rendszer kiépítése 40 000 euróba kerülhetett, és a fenntartása évi 4000-et emészthet fel.

Hogy egy ilyen rendszer Finnországban kiépülhetett, New Yorkban és Londonban viszont nem, az részben a finn közigazgatásnak köszönhető. A sima jövedelemadó mellett a finnek helyi adóként befizetik a jövedelmük 18,5 százalékát, amivel az állam gazdálkodik. Az egyes városoknak így sokkal nagyobb a költségvetési felelősségük, de a mozgásterük is: maguknak intézhetnek mindent a szemétszállítástól az egészségügyön át az oktatásig. Emiatt sokkal tágabbak a lehetőségeik, mint más európai városoknak.

Furcsának tűnhet, de az ingyenwifit szinte csak a turisták használják, a helyi lakosok nem. Az ottani díjszabás mellett nincs rá szükség: 35 euró havidíjért egy mobilnet-előfizető 50 gigabájtnyi adatforgalmat kap. A második helyezett Észtországban ennél 25 százalékkal kevesebb jár, az uniós középérték pedig ennek a tizede sincs.

Rovatok