Index Vakbarát Hírportál

Szamurájként forgatja a kardot a robot

2015. június 9., kedd 13:10

A lőfegyverek és robbanószerek népszerűsége, meg a haditechnika fejlődése úgy általában elavulttá tette a kardot, mint harci eszközt, de a japán szamurájok kardforgató képességeinek akkor sincs párja. Pontosabban eddig nem volt: mostanra elkészült a robot, ami épp olyan ügyesen forgatja a kardot, mint egy igazi szamuráj.

A japán Nimiki laboratórium már áprilisban bemutatta a saját kardforgató robotját, de a legújabb fejlesztés mellett az legfeljebb rossz viccnek tűnik. Az a nagy szám, hogy egy hadonászó robotkar elhárít egy emberi kardcsapást? Ez semmi: a szervomotorokat gyártó Yaskawa a Bushido Projecttel megalkotta a tökéletes kardozó robotot.

A munkához igénybe vették Machii Iszao, a tradicionális japán vívás mesterének segítségét. Machii mozdulatait számítógéppel digitalizálták be, majd a kapott adatokat betáplálták a Motoman MH24 robotkart vezérlő számítógépbe. Aztán megnézték, hogy a szamuráj vagy a robot forgatja-e jobban a kardot.

Kardforgató robot vs szamuráj mester

A precíz vágásoknál látszólag nincs különbség; legfeljebb az lehet meghökkentő, hogy a robot még egy borsóhüvelyt is ketté tud vágni – hosszában. A Motoman csak az utolsó erőpróbánál, 1000 bambuszhüvely szétvágásánál tudott fölénybe kerülni. A gép ugyanis nem fáradt el, míg Machiit láthatóan megviselte a hosszú kaszabolás. 

De a végén mindketten megadják a másiknak járó tiszteletet.

Rovatok