Index Vakbarát Hírportál

Pocsék hangot ígér az Apple Music

2015. június 11., csütörtök 13:37

Az Apple a héten jelentette be az Apple Music érkezését, vagyis ők is bejelentkeztek a zenestreamerek piacára. Az elemzők és a kiadók azt várják, hogy a június 30-án induló szolgáltatás megreformálja a streamerek piacát. Lehet, hogy csakugyan így lesz, de az biztos, hogy ezt nem a hangminőségével fogja elérni.

Az Apple megerősítette, hogy a streamelt zenék bitrátája 256 kilobit lesz másodpercenként (256 kbps). Ez röhejesen kevés. A két rivális, a Spotify és az All Access is 320 kbps bitrátájú zenéket kínál, a Tidal meg egyenesen cd hangminőséget ad (44,1 kilohertzes mintavétel másodpercenként). Ez azért is furcsa, mert az Apple nemrég vásárolta fel a Beats Musicot, akik szintén ipari sztenderdként emlegetik a 320 kbps-es bitrátát.

A Beatsnek mégis van válasza arra, hogy miért ragaszkodik az Apple a 256 kbps-hez: mert ez kevesebb adatforgalommal jár. Mivel az Itunes hangminőségére eddig senki nem panaszkodott, valószínű, hogy a felhasználók nem is veszik észre a különbséget a kisebb és nagyobb bitrátájú zenék között – vagy ha igen, nem érdekli őket. Cserébe gyorsabban streamelhetők a zenék, és az adatforgalom is alacsonyabb lesz.

Azt nem tudni, hogy az Apple milyen zenei fájlokat használ a Musichoz, de annyit elmondtak, hogy nem AAC fájlokat fognak streamelni. Ez az Apple saját zeneformátuma, és hiába jobb a hangminősége, mint egy ugyanilyen bitrátájú mp3-é, mégsem ezt fogják használni.

Rovatok