Index Vakbarát Hírportál

A Microsoft kinyírja a csempés Skype-ot

2015. június 12., péntek 09:33

A Windows 8 egész jó operációs rendszer, akkor is, ha pécén akarjuk használni, csak kell valamilyen Start Menü-visszaállító alkalmazás, és egy beállítás, hogy a valódi asztalról induljunk a tabletekhez és okostelefonokhoz kitalált csempék helyett. Egy nagyon idegesítő problémától azonban eddig így sem lehetett megszabadulni: a jó ideje a Microsoft tulajdonában lévő, első számú internetes telefonálós alkalmazás, a Skype továbbra is csempés felületen jelent meg, elfoglalva az egész képernyőt, kiszorítva a hagyományos asztalon futtatott programokat. Windows-guru legyen a talpán, aki érintőképernyős laptop nélkül át tudott váltani más programokra telefonálás közben.

Szerencsére a Windows 8.1 alá elérhető nem csempés verzió is a Skype-ból, de a gépet csak néha használó felhasználók erről már nem sokat tudtak, így maradt a szenvedés. A Microsoft most ennek a helyzetnek vet véget, nem lesz többé két verzió ugyanabból a szoftverből, a szoftvercég a csempés (Metro nevű felületen futó) verziót nyírja ki, és az egyszerű asztalit tartja meg.

Pedig egészen mostanáig a csempéset nyomatták a fejlesztőknek, ez futott telefonon, HoloLensen, Xboxon, tableten. Valószínűleg nagyon nem szerették a felhasználók, mert július 7-től a csempés alkalmazást használóknak megjelenik majd egy felugró ablak, ami a hagyományos Skype letöltését kéri – kivéve, ha valaki a Windows RT-n futtatja az appot, őket békén hagyják. 

Rovatok