Index Vakbarát Hírportál

Linuxot veszünk a Windows 10 helyett

2015. június 15., hétfő 14:58

Hatalmas veszteségbe hajszolják egymást a számítógépgyártók a hazai piacon, mert a magyar lakosság csak a legolcsóbb eszközökre vevő. A hetvenezer forintos ár egy laptopért teljesen irreális, főleg ha még Windows is van rajta - tudtuk meg az Acer hétfői sajtótájékoztatóján, ahol egyébként a a cég legfrissebb windowsos kínálatát mutatták be.

Az egészséges átlagár az Acer szerint valahol 120-130 ezer forint között lenne, plusz a Windows ára. Az utóbbi azonban a dollár erősödése miatt jóval magasabb, mint a korábbi években: 15-20 ezer forint helyett 25-30 ezer forintos felárral számolhatunk. Már amennyiben fizetünk a Windowsért. A magyar felhasználók zöme nem azért vesz magának linuxos gépet, mert rajong a nyílt forráskódú rendszerért, hanem mert ügyeskedve akar Windowst tenni rá.

Bár az Acernél a globális kommunikációban a Switch nevű modellekre helyezik a hangsúlyt, a kőkemény valóság az, hogy nálunk a teljesen hagyományos, egyszerű kinézetű laptopok lesznek kelendők. Ezeknél a laptopoknál az jelenhet előnyt, amennyiben végül Windows 10 kerül rá, ha jó a touchpad és a mikrofon. Az utóbbi nemcsak a Skype-hívásokhoz lehet fontos, a hanggal vezérelt Cortana asszisztensnek is tisztán kell értenie a kimondott parancsainkat.

Azt is megtudtuk, hogy gyártói berkekben a Microsoft frissítésként beszél a 10-es verzióról, nem tekinti teljesen új terméknek. A nyáron megjelenő rendszer körül nem is lesz akkora felhajtás: a Windows 8.1-es gépeket már most felmatricázták, hogy "Windows 10-kompatibilisek", ennél sokkal többre nem kell számítani.

A Windows 10 július végén jelenik meg, a Windows7, 8 és 8.1 rendszerekről egy éven át ingyen lehet majd a legújabb verzióra frissíteni.

Hogyan kerül Windows 10 a laptopokra?

A Microsoft ezután is üldözni fogja a kalózmásolatokat, de a szoftvercég azt is elárulta, hogy mely esetekben tudjuk megúszni a problémákat.

Akinek a gépén van már egy nem eredeti Windows licenc, amit sikerült is aktiválni, az a Windows 10-es frissítést is le tudja majd tölteni, és a telepítés során nem tudják lebuktatni. Ez az egyetlen módja annak, hogy elkerüljük a Microsoft figyelmét.

A kalózmásolatokat általában cégeknek szánt, tőlük ellopott termékkóddal aktiválják. Ezeket olyan nagyvállalatok használják, amelyeknek több ezer vagy tízezer számítógépre kell feltenni ugyanazt a rendszert. Képtelenség lenne ugyanis tízezer különböző kódot nyilvántartani. A Microsoft azonban időnként rájön, hogy jogosulatlanul használnak egy licencet, és miközben a meglopott cég kap egy új, továbbra is működő kódot, a régit letiltják. Ilyenkor a lopott licencek nem működnek többé.

A lopott licencet használók gépén megjelenik egy vízjel, amely minden alkalmazáson átsüt, hogy mindig látható legyen. Az amatőr szoftverkalózok pedig figyelmeztetést is kapnak, hogy legalizálni kéne a rendszert.

Rovatok