Index Vakbarát Hírportál

Szúnyogvadász drónt fejleszt a Microsoft

2015. június 16., kedd 17:23

Drónokkal segítené a járványügyi vészhelyzetek kezelését a Microsoft. A cég ötlete az, hogy kisebb drónokat küldene a veszélyeztetett területekre, és a befogott szúnyogok elemzésével rajzolná fel a dengue-láz vagy a malária terjedési térképét.

Az ötlet elég légből kapottnak tűnik, de a cég már elvégzett egy tesztet, ahol az alkalmazhatóságot ellenőrizték. Ebből azt a tanulságot vonták le, hogy a drónok önállóan, illetve némi emberi felügyelet mellett messzebbre jutnak, így megbízhatóbb, pontosabb mintát vesznek, mintha más megoldásokat alkalmaznának. Persze még messze a nap, hogy önirányító robotrepülőflották zizegjenek a mocsarak környékén, de öt éven belül már tényleg működhet a rendszer.

Szúnyogvadász drón a Microsofttól

A járványok megfékezéséhez és a károk csökkentéséhez nagyon fontos, hogy a járványügyi dolgozók tudják, merre és milyen gyorsan terjed a betegség. Ha valóban sikerül a gyakorlatba is átültetni az ötletet, az nagyban segítheti a munkájukat, ráadásul a speciális, egyelőre még fejlesztés alatt álló csapdák további, akár most még ismeretlen vírustörzsek azonosítását is lehetővé teheti majd.

Rovatok