Index Vakbarát Hírportál

A ködből veszik ki az ivóvizet Marokkóban

2015. június 19., péntek 14:58

Ködből fakasztanak ivóvizet egy nagyszabású program keretében Marokkóban, ahol az ország délnyugati hegyvidékes térségében megalkották a világ legnagyobb ködbegyűjtő és vízelosztó rendszerét a falvak ivóvízellátásnak biztosítására - írja az MTI.

A projekthez egy 600 négyzetméter összfelületű ködhálót húztak fel az Antiatlasz-hegységben 1225 méter magasan 2012 őszétől. A 40 finom szövésű panel összegyűjti a térségben lecsapódó párát, majd továbbítja a kiépített csővezetékrendszerbe, ami a völgy falvait látja el ivóvízzel. A rendszerben nemcsak a ködből lecsapódó víz van, azt a térségbeli fúrt kutakból származó vízzel keverik össze.

Az öt berber közösség már élvezi a ködszüretelés eredményét. A technikát 20 éve fejlesztették ki Chilében, és azóta Perutól Namíbián át Dél-Afrikáig elterjedt. A rendszert Marokkóban a víz világnapján, március 22-én indították, azóta 92 háztartás és 400 ember élvezheti az otthoni ivóvízellátás előnyeit.

Dél-amerikai receptből dolgoztak

Aissza Derhem, a térségben működő fejlesztési, oktatási és kulturális szervezet, a DHS elnöke 20 éve hallott először a Latin-Amerikában megvalósított programról. Felismerte, hogy a helyi klíma nagyon hasonló az Andok hegységéhez. A DHS leszerződött a Fog Quest nevű kanadai alapítvánnyal; a szervezet önkéntesei számos fejlődő országban próbálják elterjeszteni a technológiát. Észak-Afrika első ilyen projektje Marokkóban valósult meg, miután tíz éven át finomították a technológiát.

Marokkóban három dolog miatt gyakori a köd: az Azori-szigetek felől érkező anticiklon, egy hideg légáramlás és a légáramlás útját elálló hegyvidék miatt. Az ökológiai sajátosságnak köszönhetően a ködszüretelő rendszerrel biztosítható a térség vízellátása. A projektet más falvakra is ki akarják terjeszteni; remélik, hogy a vízgyűjtési módszer ország más részeiben is meghonosodik.

Az új vízellátási módszernek köszönhetően a berber családok életminősége sokat javult. Az asszonyok és gyerekek korábban napi négy órát, száraz nyáron még több időt töltöttek azzal, hogy kutakról hordják a vizet, és szárazság idején lajtos kocsikkal hordták a vizet a térségbe. Ehhez képest a ködből összegyűjtött ivóvíz harmadannyiba kerül a háztartásoknak, mint amennyit korábban fizettek érte.

A vezetékes vízellátással a családoknak több idejük marad az argándió begyűjtésére, amelyből olajat készítenek.

Asszonyaink és lányaink már nem hajtják agyon magukat. Iskolába járnak, és biztonságban vannak. Egy üveg argánolaj ára fedezi egész éves ivóvízellátásunkat.

– mondta az egyik falu lakója, Lahen Hammu Ali.

Rovatok