Index Vakbarát Hírportál

Repülhet az árammal hajtott utasszállító

2015. június 19., péntek 16:22

Repülhet az első árammal hajtott kínai utasszállító repülőgép, mivel a gép megkapta a légi alkalmassági bizonyítványt a hatóságoktól – írja az MTI, a kínai média értesüléseire hivatkozva.

A RX1E nevű repülőgép szárnyfesztávolsága 14,5 méter, maximális terhelhetősége 230 kilogramm. A repülési magasságát 3000 méterre hitelesítették. Az elektromos árammal működő gép teljes feltöltése két óráig tart. 45-60 percig maradhat a levegőben, és óránként legfeljebb 160 kilométeres sebességgel repülhet.

A repülőgépet a senjangi repülő egyetem és a lianoningi légi akadémia közösen fejlesztette az északkelet-kínai Liaoning tartományban. Az első két példányt csütörtökön adták át a pilótaképzéssel foglalkozó helyi vállalatnak. A gép a pilóták gyakorlatoztatása mellett turisztikai célokra, meteorológiai megfigyelésekre és katasztrófamentési célra is használható.

A repülőgépet tavaly novemberben a 10. csuhaji légi ipari kiállításon mutatták be. A gép ára egymillió jüan (nagyjából 44,5 millió forint), a gyártótól eddig 28 darabot rendeltek.

Rovatok