Index Vakbarát Hírportál

A vírusirtókat is feltörték az állami kémek

2015. június 23., kedd 16:09

Eugene Kaspersky nemrég arról írt a blogjában, hogy vállalata belső hálózatát kifinomult támadás érte, és egészen biztos volt abban, hogy egy kormányzati ügynökség áll az akció mögött. Ő nem akarta kiteregetni a szennyest, és megnevezni az érintett országot, mert kerülni akarja a politikát. Azt azért epésen megjegyezte, hogy a védelmi cégek ellen intézett kormányzati támadás egyszerűen felháborító.

Nem kellett sokat várni, hogy kiderüljön , ki állhatott a támadások mögött. Legalábbis ezt sejteti a volt NSA-dolgozó Edward Snowden által kiadott újabb dokumentumcsomag, amiben az áll, hogy az Egyesült Államok nemzetbiztonsági hivatala, a National Security Agency (NSA) és a brit Government Communications Headquarters (GCHQ) ügynökségek visszafejtették a vírusirtó szoftverek programkódját.

Ezekben a dokumentumokban név szerint is említik a Kaspersky-t, mint az egyik célpontot. A GCHQ és az NSA olyan hibákat kerestek a vírusirtó programokban, amiket kihasználva kémkedni tudnak. A Project Camberdada néven futó programban összesen 23 antivírus céget vizsgáltak a kémügynökségek.

Rovatok