Index Vakbarát Hírportál

Szürreális álmot lát a mesterséges intelligencia

2015. június 23., kedd 09:06

A Google szerverein az egész internet lenyomata megtalálható, és a begyűjtött információk alapján álmodni is képesek – állítják a Google szoftvermérnökei, akik a képfeldolgozó algoritmust visszájára fordítva lenyűgöző festményeket alkottak.

A Google szerverein egy mesterséges neurális hálózat fut, amely a betáplált több millió fotó alapján képes megtanulni, hogy mi látható a képeken, illetve azt, hogy egy-egy tárgynak mik az alapvető jellemzői. A képeket több módszerrel elemzik, többek közt a rajta látható tárgyak széleit, sarkait, teljes formáját és színét mentik el, amíg – a Google példájával élve – egy idő után a számítógép megtanulja, hogy a villának általában 2-4 hegye és egy nyele van.

A Google mérnökei úgy gondolták, hogy aki tudja, hogyan néz ki egy villa, az egészen biztosan rajzolni is tud egyet. Az eredmény fantasztikusan szürreális lett, mintha egy bebélyegezett Van Gogh találkozott volna a XXI. század webes művészetével. A Google folytatni fogja a mesterséges neurális hálózatok tanulmányozását, és a végén talán még a legnagyobb művészek alkotási folyamatát is sikerül ezáltal megfejteni.

Rovatok