Index Vakbarát Hírportál

A vasárnapi zárva tartást is verik a németek hülye korlátozásban

2015. június 24., szerda 13:54

Egy most elfogadott új szabályozás értelmében Németországban ezentúl csak este 10 és reggel 6 között lehet majd szex témájú e-könyvet rendelni, a cél a gyerekek erkölcseinek a megvédése. Ez a moziban megszokott rendszert követné, ott már régóta él, hogy felnőtt filmeket csak az éjszakai órákban lehet vetíteni.

Azt hihették, ha ez a sablon ott elfogadott, nem lehet gond abból sem, ha átviszik egy teljesen másik közegbe – csak attól tekintettek el, hogy van egy-két kisebb különbség a mozi és az internetes rendelés között.

A német kiadók és könyvterjesztők szövetsége most azon gondolkodik, hogy is kellene átültetniük a gyakorlatba az ifjúságvédelmi hatóság döntését. Idáig nem választották külön azokat a címeket, amelyek a német törvények szerint veszélyesek lehetnek a fiatalokra, most nyilván lesz majd külön egy ilyen szekció, az idesorolt műveket egy filterező teszi majd láthatatlanná.

A probléma alapvetően az időkorláttal van, erről a könyvkiadók közleménye is azt mondja, hogy nincs értelme, hiszen, ha nagyon szeretné, azt minden gyerek képes lenne kikerülni. Nate Hoffelder, egy digitális médiával foglalkozó blogger simán csak őrültségnek nevezte a korlátozást, amikor a legkülönfélébb domainekről két kattintással lehet korlátlan mennyiségű pornóhoz jutni.

A BBC cikke szerint az új szabályozást egy transzgender memoárkötet miatti eljárás váltotta ki, azt sérelmezték, hogy a könyvhöz túl könnyen lehet hozzájutni interneten.

Rovatok