Index Vakbarát Hírportál

Őrült repülési ötleteket keres a NASA

2015. június 24., szerda 17:01 | aznap frissítve

A NASA kipróbált már néhány elképesztő ötletet, amelyekkel átalakíthatók a repülőgépek, és most újabb hat csapat kapott lehetőséget arra, hogy az első kissé vadul hangzó ötletét részletesebben kidolgozza.

Az egyik legbizarrabb elképzelés egy elektromos meghajtású repülőgép, aminek a struktúrája működik akkumulátorként. Most teherként kéne szállítani az akkukat, de a helyigényük és a súlyuk komoly akadályt jelent. Innen jött az ötlet, hogy a legfrissebb anyagtudományi, nanotechnológiai és kémiai vívmányokat felhasználva magát a repülőt alakítsák át egy hatalmas akkumulátorrá. Az alábbi kép persze csak egy vicces művészi megfogalmazása a javasolt megoldásnak:

Egy másik csapat digitálisan klónozná a repülőket, és e számítógépes modell segítségével próbálná megjósolni, hogy az adott járműnek miként változik az állapota, mikor kell megelőző karbantartási munkát elvégezni rajta. Arra is született ötlet, hogy a pilóta nélküli repülők miként tudnának maguktól alkalmazkodni a változó külső körülményekhez, ezzel is növelve a hatékonyságukat.

A NASA a Convergent Aeronautics Solution elnevezésű új projektjében, tizenhét pályázó közül választotta ki a hat életképesnek tűnő ötletet. Ezeket a projekteket két éven át finanszírozzák.

Mi a projekt célja? A NASA örülne annak, ha a projektek által sikerülne növelni a repülők hatékonyságát, csökkenteni a környezeti ártalmakat, vagy enyhíteni a légi forgalmon. De az sem baj, ha ezekből semmi sem jön össze, mert az őrült ötletekkel előfordul, hogy a kidolgozásuk közben derül ki, a fizika törvényei vagy bármi más megakadályozza a technológia kifejlesztését.

Még ha egyik projekt sem éri el a célját, akkor is előfordulhat, hogy a két év során felgyülemlett tapasztalatokra építve tovább tudják majd fejleszteni a ma használt repülőgépeket.

Rovatok