Index Vakbarát Hírportál

Okosszemüveget kapnak az űrhajósok

2015. június 26., péntek 14:47

A NASA és a Microsoft csütörtökön bejelentették, hogy a közösen elindított Sidekick nevű projekt keretében az év elején bemutatott új eszköz, a HoloLens technológiáját tesztelik a Nemzetközi Űrállomáson (International Space Station – ISS). Két ilyen eszközt küldenek fel az űrhajósoknak a tervek szerint két nap múlva, június 28-án induló SpaceX űrhajóval, mely utánpótlást szállít az ISS-re – írja az ITCafé.

A HoloLens lehetővé teszi a holografikus megjelenítést a valós világon belül. Az újdonság lényegében egy nagyobb szemüvegként fogható fel, amely a szem előtti lencsékre vetíti ki a szükséges képet, de ezeken a lencséken át is lehet látni, tehát a valós világ sem lesz elrejtve a felhasználó elől. Ez adja a termék igazi érdekességét, ugyanis a kivetített holografikus tartalom lényegében magába a világba olvad bele.

A Sidekicket a NASA és a Microsoft mérnökei előzetesen már tesztelték a súlytalanságot szimuláló Weightless Wonder C9 repülőn. A fejlesztés célja, hogy a Sidekick kibővítse az űrhajósok lehetőségeit, olyan közvetlen támogatást nyújtson, mely növeli munkájuk hatékonyságát – és nem mellesleg az eszköz által biztosított információk lecsökkenthetik a képzési időt is.

A NASA űrhajósai okosszemüveget teszteltek

A bejelentés szerint az eszköznek két üzemmódja van. Az egyik a „Remote Expert Mode”, mely a Skype segítségével a földi operátoroknak közvetíti mindazt, amit az űrhajósok látnak, és közvetlen tanácsadást, segítségnyújtást tesz lehetővé.

A másik üzemmód a „Procedure Mode”, melynek során animált holografikus illusztrációkat vetítenek azokra a tárgyakra, melyekkel az űrhajósok interakcióba lépnek – kicsit hasonló módon, mint azoknál a VR-szemüvegeknél, melyeket szerelők, mérnökök használnak.

A holnapután felküldendő eszközökön a legénység lefuttatja az előzetes teszteket, melyek most még leginkább abból állnak, hogy képesek-e működni, funkciójukat betöltetni önállóan. Ezek után egy következő szállítmánnyal újabb eszközöket kapnak, ezeknél már a hálózati kapcsolatok működését tesztelik a Remote Expert módban. A NASA úgy tervezi, hogy a tesztek után már az év végén bevezetik az Sidekick normál használatát.

A NASA a Sidekicket egy másik projektben is teszteli, a július 21-én induló Extreme Environment Mission Operations ( NEEMO) 20. kísérletében, melynek során az Aquarius tenger alatti kutatóállomásra űrhajósok és mérnökök költöznek be két hétre, hogy egy űrbéli expedíciót szimuláljanak.

Rovatok