Index Vakbarát Hírportál

Az USA haditengerészete még mindig XP-t használ

2015. június 29., hétfő 15:58

A Microsoft tavaly megszüntette a Windows XP támogatását, már nem szállítanak frissítéseket, olyanokat sem, amelyek a biztonsági réseket foltozzák. Viszont még mindig sok cég futtatja az elavult operációs rendszert, akik külön fizetnek a Microsoftnak, hogy folytassa az elavult operációs rendszer foltozását.

Az amerikai haditengerészet közleményben jelentette be, hogy 2016 júliusára átáll a Windows újabb verziójára – ez azt jelenti, hogy még mindig XP-t használnak. A haditengerészetnek külön szerződése van a Microsofttal, ami 2017 június nyolcadikáig biztosítja a biztonsági frissítéseket az elavult operációs rendszerhez. Összesen 31 millió dollárt fizetnek ezért.

A haditengerészet szerint rengeteg alkalmazásuk van, amit nem tudnak használni az új operációs rendszerekkel, amíg nem modernizálják vagy dobják ki őket. Az XP hivatalos támogatása egyébként 2014 áprilisában ért véget, akkor 2015 áprilist jelölte meg a haditengerészet fejlesztési célnak, sok pécét frissítettek is, de a hajók, tengeralattjárók rendszerei még hátra vannak.

Pontos számokat nem mondanak, de azt igen, hogy évente 9 milliót fizetnek a Microsoftnak, ez alapján nem kevés gépről van szó. A friss felmérések szerint a világ 15 százaléka futtat még XP-t.

Rovatok