Index Vakbarát Hírportál

A NSA egy kicsit még kémkedhet az állampolgárok után

2015. június 30., kedd 22:19

Az Egyesült Államok külföldi hírszerzést felügyelő titkos szövetségi bírósága engedélyezte a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) számára, hogy időlegesen felújítsa az amerikai állampolgárok telefonhívásaira vonatkozó metaadatok gyűjtését, feloldva ezzel a kérdést az utóbbi hetekben övező jogi bizonytalanságot - jelentette  a The New York Times.

A metaadatok gyűjtésének folytatása korábban egy másik bírósági ítélet, illetve a kongresszus egyes tagjainak ellenkezése miatt vált kétségessé, írja az MTI.

A telefon- és e-mail-megfigyelés igazolásául is használt úgynevezett Patriot-törvény 215. cikkének hatálya helyi idő szerint június 1-jén nulla órakor lejárt. Ugyanakkor másnap a törvényhozás felsőháza elfogadta a Freedom-törvényt, amely bár jelentősen szigorította az NSA adatgyűjtési felhatalmazását, de féléves időszakra továbbra is lehetővé tette a metaadatok gyűjtését és tárolását.

A Freedom-törvény értelmében az NSA most már csak indokolt esetben, célzottan, a külföldi hírszerzést felügyelő titkos bíróság (Foreign Intelligence Surveillance Court, FISC) felhatalmazásával folytathat megfigyelést, az adatokat pedig a kormányzat helyett a kommunikációs cégeknek kell majd tárolniuk.

Az NSA tömeges adatgyűjtési gyakorlatát tavalyelőtt fedte fel az ügynökség egyik volt informatikus munkatársa, Edward Snowden, aki a kiszivárogatás után Moszkvába szökött.

Rovatok