Index Vakbarát Hírportál

A hangsebesség ötszörösével repül majd az USA gépe

2015. július 1., szerda 11:57

Az amerikai hadsereg olyan, hiperszonikus repülőgépet fejleszt, ami a hangsebesség ötszörösével is tud majd repülni – gyorsabban, mint egy lövedék, ami általában a hangsebesség kétszeresét éri el. 

Az új repülőgépet 2023-tól láthatjuk majd repülni, alapvetően az X–51A Waverider kísérleti hiperszonikus gépre épít – írja a Military.com. A 300 millió dolláros X–51A fejlesztését célzó program még 2004-ben indult, első tesztjét 2013 május elsején végezték, amikor a pilóta nélküli Waverider 5,1 maches sebességet ért el, majd szándékosan lezuhant a Csendes-óceánba. 

A tesztrepülésen egy B–52H Stratofortress gépről engedték el 15 ezer méteren a kísérleti gépet. A leválás után a Waverider 4,8 Machra gyorsított mindössze 26 másodperc  alatt, rakétameghajtással. Ezután 18 300 méteren levált a rakétáról és 5,1 Machra gyorsított úgynevezett torlósugár-hajtóművével.

Az új generációs hiperszonikus gép még ennél is többet tud majd: az amerikai légierő és a DARPA közös kutatásában olyan műszereket fejlesztenek, amik pillanatok alatt jó irányba állítják a gépet. Ezen kívül is több projekt fut egyszerre, amik mind hiperszonikus gépek fejlesztését célozzák.

Rovatok