Index Vakbarát Hírportál

Nincs több doboz alján ragadt ketchup

2015. július 1., szerda 22:11

Mindig is idegesítette, hogy minden egyes doboz ketchup, mustár és majonéz megvételével egy csomót pazarol, mert egy csomó mártás a doboz aljához ragad? Egy norvég élelmiszeripari cég, az Orkla bejelentette, hogy megegyeztek az amerikai Liquiglide-dal, és mostantól a cég által kifejlesztett anyaggal borítják a majonézes dobozaik belső részét, ami megakadályozza, hogy a majonéz odaragadjon – írja a BBC.

Ez még persze nem jelenti azt, hogy holnaptól minden dobozt ezzel a technológiával fognak gyártani, de idővel könnyen lehet, hogy véget ér a doboz alján ragadó mártás kora. Az Liquiglide szerint az általuk gyártott anyag teljesen veszélytelen, és mindenféle biztonsági előírásnak megfelel, mivel "teljes egészében elő lehet állítani élelmiszerekből".

A Liquiglide-ot 2012-ben alapították, hogy az egyik legjobb amerikai műszaki egyetemen, a Massachusetts Institute of Technology-n kifejlesztett technológia gyártási jogaiból pénzt csináljanak. Az anyagot minden termék esetében a termékre szabottan használják fel, hogy borítást készítsenek belőle. Így olyan felületeket hoznak létre, amik olyanok, mintha állandóan nedvesek lennének. Márciusban az amerikai ragasztógyártóval, az Elmerrel szerződtek le, de mára már csaknem 30 céggel dolgoznak együtt, köztük a legnagyobb amerikai gyártókkal.

Rovatok