Index Vakbarát Hírportál

Mit hoz nekünk a Windows 10?

2015. július 3., péntek 00:44

Július 30-tól letölthető lesz a Windows 10, a Microsoft legújabb operációs rendszere. Magyarországon több millió embert érint a frissítés, amit Windows 7-8.1-ig minden gépre ingyen fel lehet majd telepíteni. Annak jártunk utána, hogy egy átlagos magyar konfiguráción milyen élmény lesz a használata.

Érintőkijelzővel, levegőben suhanó kézmozdulatokkal és magunk elé mormolt parancsokkal irányíthatjuk a Windows 10-et. Ezek a funkciók teszik hipermodernné a Microsoft új rendszerét, ami július végén, ingyenes frissítésként érkezik meg.

Ez nagyon szépen hangzik, ki ne szeretne úgy élni, hogy a számítógépet nem kell rugdosni, és enélkül is elvégzi a rábízott feladatokat? Mi már azt is tudjuk, hogy milyen lesz az Átlagos Magyar Laptop, amin majd Windows 10-et fogunk futtatni, mert az Acer a kezünkbe nyomott egy ilyen gépet. Azzal a megjegyzéssel, hogy idén várhatóan ebből az Aspire E14-esből és annak különböző variációiból adnak majd el több tízezer darabot.

Tulajdonképpen csak három dolog hiányzik az Átlagos Laptopból ahhoz, hogy a magyar számítógépezők is 2015 hipermodern valóságában éljenek, ne 2009-ben:

Olcsón veszünk laptopot, úgyhogy az első kettő csak ezen múlik: a százezer forint körüli árba nem fér bele a spéci kijelző és kamera.

A magyar nyelvű Cortana asszisztens azonban a Microsoft miatt nem lesz benne a Windows 10-ben. A világszerte százmilliók által beszélt nyelvekkel kezdik a bevezetését, és a legvégére hagyják a legbonyolultabb lingvisztikai feladatokat.      

Aspire E14

Nem hazudtam a cikk elején említett évszámmal, az Aspire E14 pont úgy néz ki, mint a 2009-es laptopom. Például van rajta egy ősrégi vga csatlakozó a hdmi és az usb 3.0 portok mellett. Szép dolog, hogy az Acer nem hagyja veszni a régi dolgokat.

Áttételesen még a könyvipart is támogatja: szükségünk lesz egy nagyméretű, keményfedeles kiadványra (nálunk ez Judy Hindley gyermekeknek szóló klasszikusa, az Így működik a tested, amiben vagonok dugnak egymással).

Valamivel alá kell ugyanis támasztani a gépet, hogy levegőt kapjon a processzor, és ne gyújtsuk magunkra az ágyat, mivel a puha takaró eltakarja az összes szellőzőt.

Az Aspire E14 műanyag borítása olcsó és kopogós, az viszont jót tesz a gép imázsának, hogy a burkolat szálcsiszolt fémre emlékeztet. Büszkén feszíthetünk a laptoppal, amit szó szerint értünk, a 2,1 kilós, vastag gép megdolgoztatja bicepszet.

Amikor bekapcsoltuk a gépet, a szemeink elé tárult mindaz, ami miatt ritkán tesztelünk laptopokat. Tizennégy előre telepített alkalmazást volt az asztalon, amelyek közt egy-két hasznos is akad, a többi azonban teljesen fölösleges. Egyedül arra volt jó ez a sok app, hogy leteszteljük a Windows 8.1-ről történő frissítést.

Jó hír, hogy Windows 10 telepítője az összes létező szoftvert érintetlenül hagyja,

mindegyik ikon ugyanott van az asztalon és a tálcán, ahol az előző verzióban is megtalálható volt.

Az viszont már szomorú hír, hogy a Cortana asszisztens magyar hangja eleinte hiányozni fog, mert ha van valami az Átlagos Laptopban, ami a Windows 10 működését segíthetné, akkor az a jó minőségű hangrendszer. Ezen az Aceren féltenyérnyi matrica hirdeti, hogy Skype-certified, azaz jó minőségben tudunk online telefonálni.

És ha mégis érintős?

A százezer forint körüli árkategóriában maradva egyetlen lehetőségünk van arra, hogy a gépünk jobban passzoljon a Windows 10-hez: le kell mondani az erős processzorról és a kényelmes használatról. A Microsoft és az Intel hiába próbálja szépíteni a dolgot a „hibrid” kategória bevezetésével, az Atom processzoros gépek még mindig közelebb állnak a netbookokhoz, mint bármi máshoz.

Asus T100TAL

A rendkívül népszerű Asus Transformer T100 netbookon is kipróbáltuk a Windows 10-et, ami az érintőkijelzővel válik kezesbáránnyá. De azt is bátran kijelenthetjük, hogy érintőkijelző nélkül ezek a gépek teljesen használhatatlanok lennének.  Túl pici a touchpad és a billentyűzet is: az ujjaink összeakadtak, amikor megpróbálunk folyamatosan gépelve csetelni.

Ez a gép csak korlátozottan alkalmas a munkára,

mert olyan gyenge a processzora, hogy a párhuzamosan futó programok számát érdemes korlátozni. Különben perceken át várakozhatunk, amíg a számítógép elvégez egy-egy feladatot. Így is, amíg a bootolás után betöltenek az automatikusan elinduló programok, nyugodtan elmehetünk kávézni.

Windows 10-re készen?

A gyártók már elkezdték felmatricázni a gépeikre, hogy ingyen feltelepíthető lesz a Windows 10. Az igaz, hogy a most Windows 8-at futtató hardverek támogatják a frissítést, de ettől még nem mondhatjuk azt, hogy ezek a gépek ténylegesen fel vannak készítve a Windows 10-ben megjelenő szoftveres újításokra.

Megjelent az új Windowsban egy új feladatkezelő, melyben az éppen futó szoftverek ablaka egymás mellett látható. Ezt tableteken és hibrideken könnyen elő tudjuk hívni, az érintőkijelző bal oldaláról kell befelé suhintani. A hagyományos Acer laptopnál a tapipadon három ujjal fölfelé suhintva hívható elő ugyanez a menü, de a beállítási lehetőségeink korlátozottak, és hiányzik az, hogy a feladatkezelőben át tudjunk lépni egy másik virtuális asztalra.

Néhány extra gomb is elférne a ténylegesen Windows 10-re felkészített gépek klaviatúráján:

a feladatkezelő elindításához, a tablet-mód átkapcsolásához, és az sem lenne óriási gond, ha a Microsoft néhány fontos szoftverét, például az Xboxot és a Skype-ot is elérnénk egy gombnyomással.

Az Acer Aspire E14 laptopként teljesen jól teljesített, másfél hétig csak ezen dolgoztunk, és minden flottul ment. Csupán a tapipadot nem tudtuk megszokni, inkább egeret használtunk helyette. Az Asus Transformer T100 inkább netbookként vált be, és a napfényben olvashatatlan kijelző, az akadozó-lefagyó mobilnet miatt a márkás – és jóval drágább – androidos vagy iOS-es tableteknek a nyomába sem ér. Inkább lakásba való, mintsem otthontól távoli munkára.

Egyelőre várunk, hogy megjelenjenek a 100 százalékban Windows 10-hez kitalált laptopok, desktopok és hibridek, amik képesek valami mást, többet nyújtani, mint bármelyik most használatban lévő windowsos pécé.

Rovatok