Index Vakbarát Hírportál

Öt napon át repült, rekordot döntött a napenergiával hajtott repülőgép

2015. július 3., péntek 19:20

Hawaiin szállt le a Solar Impulse 2, az első olyan repülőgép, ami üzemanyag nélkül, csupán a napenergiát használva szelte át a Csendes-óceánt Japán és az USA között. Az együléses repülőt vezető Andre Borschberg Kalaeloa repterén landolt, 120 órás útjával pedig megdöntötte a leghosszabb szólórepülés rekordját, amit a néhai Steve Fossett állított fel 76 órával még 2006-ban.

Borschberg és Solar Impulse 2 Fossett egyébként lenyűgöző teljesítményével szemben üzemanyag nélkül tette meg az utat. A repülőgép szárnyait 17 000 napelemmel borították be, melyek a gép akkumulátorait töltötték fel. Éjjel a gép a nappal összegyűjtött és eltárolt energiát felhasználva repült. Az átlagos repülési sebessége kb. 45 km/óra volt, amit nappal, amikor a nap a legintenzívebben sütött, megduplázott. A szénszálas géptest mindössze 2267 kilogrammot nyom.

A 2002-ben elkezdett, és máig kb. 100 millió dollárba kerülő projekt célja az, hogy felhívja a figyelmet a megújuló energiaforrások használatának fontosságára, és az innovatív megoldások használatára a repülésben. A napenergiával hajtott repülés egyelőre meglehetősen gazdaságtalan, és nemcsak a költségek, hanem a jármű lassúsága, valamint az időjárási és súlybeli megkötések miatt is.

Borschberg a hosszú úton jógázott és sokat szunyókált.

Rovatok