Index Vakbarát Hírportál

Menekülnek az informatikusok Görögországból

2015. július 7., kedd 15:33

A ZDNet tegnapi riportja szerint a görög informatikusok – akik a válság miatt gyakran meg sem kapták a fizetésüket – csapatostól hagyják el az országot, hogy máshol keressenek megélhetést.

Egy megkérdezett fejlesztő elmondta, hogy az elmúlt három évben a barátai négyötöde – szinte csupa informatikus és fejlesztő – más országba költözött. A beszámolók szerint ennek egyszerű oka van: egy Java- vagy C++-fejlesztőnek máshol háromszor annyi bér jár, mint otthon – és meg is kapja, nem úgy, mint az utóbbi időben Görögországban.

A jelenségről készült tanulmány becslése szerint

2010 és 2013 között 200 ezer magasan képzett, 35 év alatti szakember hagyta el Görögországot.

A külföldön munkát vállalók többsége orvos, pénzügyi szakember, illetve informatikus. Gyakorlatilag csak azok maradtak, akiknek gyerekeik vannak, idős rokonaikról kell gondoskodniuk, vagy valami más okból nem volt módjuk távozni. Egy másik felmérés szerint a külföldön munkát vállalók fele nem tervezi, hogy valaha is visszaköltözik. Indokaik között kiemelt szerepet játszik az otthoni gazdasági kilátástalanság, a korrupció, valamint a társadalmi előrelépés lehetetlensége.

Az Itcafé cikke megemlít egy harmadik jelentést is, amely szerint Görögországban még tovább nőhet a képzettek elvándorlása, ugyanis tíz végzett diplomásból hét tervezi, hogy külföldre megy munkát keresni vagy továbbtanulni, elsősorban a fejlett nyugati államokba. Ezekben az országokban a digitális kultúra fejlettsége miatt óriási az informatikushiány, így tárt karokkal várják a görög informatikusokat.

Ha a dolgok nem változnak, az ország lassan elveszíti a teljes szakembergárdáját.

Rovatok