Index Vakbarát Hírportál

Hekkerek vették át az irányítást egy német Patriot rakéta felett

2015. július 8., szerda 20:07

Hekkerek vették át az irányítást egy rövid időre a Bundeswehr török–szír határra telepített egyik Patriot légvédelmi rakétaütege felett –írja a nol.hu a német Behörden Spiegel hírportálra hivatkozva.

A behatolás a jelentés szerint vagy a vezérlés és az üteg közötti valós idejű adatátviteli csatornán, vagy a fegyverrendszerbe épített áramköri elemeken keresztül történhetett. A fegyverrendszer vezérlő rendszere az Egyesült Államokban készül, a beépített áramkörök egy része viszont egy meg nem nevezett ázsiai országban. 

A hekkertámadás következtében a fegyverrendszer átmenetileg "megmagyarázhatatlan műveleteket" hajtott végre, de azt nem tudni, hogy ez azt jelentette, hogy nem engedelmeskedett bizonyos parancsoknak, netán egyenesen célba vette a saját indítóállomását. 

A behatolás ténye két veszélyforrásra hívja fel a figyelmet: az egyik az, hogy egy bevetés során esetleg valós időben felül lehet írni a kiadott parancsokat, a másik pedig az, hogy akár az egész fegyverrendszer-szoftvert le lehet másolni, ha sikerül feltörni.

Rovatok