Index Vakbarát Hírportál

Nukleáris hajtóművet védetett le a Boeing

2015. július 8., szerda 21:46 | aznap frissítve

Lézerrel és nukleáris robbanásokkal hajtott sugárhajtóművet védetett le a Boeing. Az amerikai szabadalmi hivatal által elfogadott szabadalom teljesen új módon, kis termonukleáris robbanásokkal hajtaná meg a gépeket.

A mai modern utasszállító repülőket, mint amilyen a Boeing Dreamlinere is, általában gázturbinás hajtóművek hajtják. Ezekben a tolóerőt a nagy sebességgel kiáramló gázsugár állítja elő. Az új motorban ezzel szemben nagy teljesítményű lézerrel lőnének valamilyen radioaktív anyagot, például tríciumot.

A lézerek fúziós reakciót idéznek elő. Ennek hatására hidrogén vagy hélium keletkezik, amely magas nyomás alatt távozik a motor hátulján, ezzel tolóerőt állít elő.

Mindeközben az utánégető kamra 238-as uránizotóppal bevont belső fala reakcióba lép a nukleáris robbanás során keletkezett nagy energiájú neutronokkal, ami óriási hőmennyiséget generál. Az égéstér falának másik oldalán lévő hűtőfolyadék felveszi a termelt hőt, amelyet elszállít a generátorhoz. Itt a hőenergia végül elektromos energiává alakul, amely működteti a lézereket, így az egész ciklus indulhat elölről. A hajtómű így a radioaktív anyagon kívül nagyon kevés külső energiát igényel.

A szabadalom szerint az új típusú motor nemcsak utasszállítók, de akár rakéták vagy akár űrrepülők meghajtására is alkalmas lehet majd.

Rovatok