Index Vakbarát Hírportál

Egy élet többet ér egymillió lájknál

2015. július 9., csütörtök 15:04

Nem is gondolná, milyen veszélyei lehetnek a szelfikészítésnek. Például mi van, ha végeredmény csúnya lesz? Simán lehet, hogy a felhasználó csúnya, egy lábosarcú Quasimodo, meglátja a magáról készült fotót, önértékelési zavarai lesznek, depressziós lesz, rászokik valami ronda dizájnerdrogra, aztán a Volgába fojtja magát. Pont erre az esetre nem lehet felkészülni, de sok másra igen; Oroszországban úgy gondolták, hogy kormányzati segítséget nyújtanak a biztonságos szelfikészítéshez.

Önnel is megesett már, hogy látott egy figyelmeztető táblát, és elgondolkozott azon, hogy na, ennek meg mi lehetett az előzménye? A Heathrow reptéren például van egy tábla, hogy ne legyünk bunkók a személyzettel, mert ők is emberek, és ha sokat arcoskodunk, akkor feltartóztatnak, súlyosabb esetben le-. Az első gondolat ilyenkor az, hogy mennyi bunkó járhat erre, hogy alapvető dolgokra táblával kell figyelmeztetni őket, de elég húsz percig tűrni a személyzet bénázásait ahhoz, hogy még egy apácából is kitörjön a texasi láncfűréses gyilkos.

Hát akkor nézze meg ezeket a felvilágosító ábrákat, és képzelje el, hogy mennyi hülye élhet (nem csak) Oroszországban.

Ne szelfizzen villamos előtt, mert az lesz a vége, hogy elgázolja? Ez még hagyján – sokan túlságosan bíznak a saját reflexeikben, nem árt szólni nekik, hogy csak óvatosan. Ne készítsen magáról lőfegyveres képeket? Oké, ez érthető, Amerikában sem tanácsos fegyvernek látszó tárgyakat lengetni, még a játékpisztolyok is narancssárgák, és nemrég egy 21 éves orosz nő is véletlenül fejbe lőtte magát pózolás közben.

A többi viszont már Darwin-díjas kategória. Ne másszon fel nagyfeszültségű távvezetékoszlopra szelfizni, különben nem marad maga után semmi, némi amperszagot és egy kis égett húst leszámítva? Van, akinek ezt a szájába kell rágni? (Nyilván, különben nem szólnának érte.) És a többiről még nem is beszéltünk: ne fotózkodjon vadállatokkal? Ne ugorjon át szelfikészítés közben a közelgő villamos előtt? Ne kapaszkodjon a tetőantennába, miközben félig lefelé lóg a tetőről?

Hát tényleg ennyi hülye van?

Tényleg. Nemrég egy 21 éves lány leesett egy moszkvai hídról, ahol szelfit akart készíteni magáról. Egy 17 éves srácot agyonvágott a metró sínjeiben futó áram. Az orosz belügyminisztérium ezért döntött úgy, hogy ideje a felvilágosításnak. Elena Alekseeva, a belügyminisztérium és a rendőrség főmunkatársa sajtókonferencián mutatta be a hivatalos dokumentumot, ami a biztonságos szelfikészítés irányelveit írja elő.

A dokumentumot a rendőrség fogja terjeszteni nyilvános eseményeken, illetve diákok is kapnak belőle. A belügyminisztérium képviselője szerint ezek fontos intézkedések: mindenkivel meg kell értetni, hogy egy élet többet ér egymillió lájknál egy közösségi oldalon.

Rovatok