Index Vakbarát Hírportál

17 éves, de már túl van 50 ezer hekkertámadáson

2015. július 9., csütörtök 13:12

Egy finn tinédzsert azért ítéltek el, mert több mint 50 700 (igen, ötvenezer-hétszáz) hekkertámadást hajtott végre két év alatt, mielőtt 2013-ban letartóztatták. A bíróság bűnösnek mondta ki Julius Kivimakit több tízezer rendbeli számítógépes bűncselekményben. Szép teljesítmény, figyelembe véve, hogy az elkövető még csak 17 éves.

A bírósági dokumentumok szerint Kivimaki célpontjai között volt többek között a Harvard Egyetem és az MIT, és több email-eltérítést, weboldalak blokkolását, valamint hitelkártyaadatok ellopását is sikerült rábizonyítani.

Az elképesztő bűnlajstrom ellenére Kivimakinak nem kell börtönbe vonulnia. Az espoo-i kerületi bíróság kétéves felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a fiúra, illetve utasították, hogy térítse meg az akcióival okozott, 6588 eurós kárt. Ja, és a számítógépét is elkobozták. 

Az ítéletnél a bíróság azt is figyelembe vette, hogy Kivimaki még csak 15-16 éves volt, amikor a fent felsorolt bűncselekményeket elkövette. A bíróság arra apellál, hogy az elkövető belátja, mekkora hülyeséget csinált, és biztos jó hatással volt rá az egy hónapos előzetes letartóztatás is.

Rovatok