Index Vakbarát Hírportál

22 millió ember adatait lopták el amerikai hekkerek

2015. július 10., péntek 10:40

A korábban ismertnél jóval több, összesen 22,1 millió ember adatait lopták el hekkerek egy tavalyi támadás során az amerikai kormány személyzeti hivatalától – írja az MTI.

Az amerikai kormány egy hónapja még azt állította, hogy 4,2 millió jelenlegi és volt szövetségi alkalmazott adatait törték fel. A további vizsgálatok során azonban kiderült, hogy egy másik, a júniusban ismertetett esettel kapcsolatban álló kibertámadás során további 21,5 millió személy adatait szerezték meg. Mindkét adatlopás a Személyzeti Menedzsment Hivatalának (OPM) számítógépes rendszerét érintette.

Mivel a két támadás során ellopott adatok között voltak átfedések, összesen 22,1 millió embert, az Egyesült Államok lakosságának közel 7 százalékát érinti az adatlopás. A csütörtökön nyilvánosságra hozott második támadás során az OPM-nél végzett biztonsági átvilágítások alkalmával felvett személyes adatokat tulajdonították el. A hivatal dolga eldönteni, hogy ki jogosítható fel titkos anyagokhoz való hozzáférésre, és ennek keretein belül ellenőrzi a hozzáférésért folyamodók hátterét.

Az adatlopás áldozatai között 1,8 millióan vannak azok, akik nem átvilágítás alanyaként kerültek be az OPM rendszerébe, hanem egy átvilágított hozzátartozójuk adta meg az adataikat. A hekkertámadás tényét áprilisban, a kényes, személyekhez társítható adatokhoz való hozzáférést májusban fedezték fel, amikor elkezdték megerősíteni a személyzeti hivatal hálózatának védelmi rendszerét. Sajtóértesülések szerint maga a támadás tavaly decemberben történt.

James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója a múlt héten azt mondta, hogy Kína a kibertámadás első számú gyanúsítottja.

Rovatok