Index Vakbarát Hírportál

A pécéipar még nem ért a szakadék aljára

2015. július 11., szombat 21:48 | aznap frissítve

Az elmúlt évek egyik legdurvább zuhanását élte át a pc-ipar 2015 második negyedévében, ami nem túl jó hír a Microsoftnak, ami éppen most készül bevezetni a Windows 10 operációs rendszert. Még rosszabb hír a csipgyártóknak és azoknak a szoftverfejlesztőknek, akiknek a bevétele a számítógépező vevőktől függ.

Vannak eltérések a héten nyilvánosságra hozott piaci adatokban, amik azt mutatják, hogy mennyi pc-t adtak el világszerte. A Gartner nevű cég ugyanis bevette a számítógépek halmazába a tabletként is működő pc-ket is, így náluk a negyedéves forgalom a tavalyi évhez képest 9,5 százalékkal, 68,4 millió eladott készülékre csökkent.

Az IDC nem veszi figyelembe a tableteket, így az ő adatai 11,8 százalékos éves zuhanást jeleznek, 66,1 milliós eladott darabszámmal. Magyarán a hibridek pár százalékot javítanak a helyzeten, a hatásuk elenyésző.

A piac tisztulását jelzi, hogy három vállalat kezében van a globális pc-piac több mint fele. A legnagyobb a Lenovo 20,3 százalékos részesedéssel, őt követi a HP 18,5 százalékkal, a Dell pedig 14,55 százalékon áll. Mindegyik a kisebb gyártók rovására tudta növelni a részesedését.

Nem arról van szó, hogy a számítógép rossz dolog, hanem éppen ellenkezőleg: annyira jók a gépek, hogy azokat ritkábban cserélik le újra.

A vállalati keresletet olyan körülmények is befolyásolhatják, mint az ssd-k árának csökkenése, a rendkívül gyors adattárolókkal ugyanis új életet lehet lehelni az öregebb pc-kbe és laptopokba. A felhőalapú vállalati rendszerek is okafogyottá teszik a pc-k cseréjét, hiszen a feladatok nagy részét szerverek végzik el.

A lakossági költést elsősorban az okostelefonok és tabletek fogják vissza. Ezeken is nagyszerűen tudunk Facebookozni, emailezni, fotókat feltölteni és videókat nézni. A hordozható eszközök ma még őrült tempóban fejlődnek, ezért hajlandók vagyunk 2-3 évente újat venni. Ráadásul elhasználódnak: törnek, eláznak, elkopnak, míg a pc biztonságban átvészeli az éveket a szoba sarkában.   

Elemzők szerint a Windows 10 javít majd a helyzeten, és lassul a pc-ipar zsugorodása. Ők talán még nem látták azt a bejegyzést az XDA fejlesztői portálon, hogy az Asus Zenfone 2 okostelefonra sikerült feltelepíteni a Windows 7 operációs rendszert, és elvileg semmi akadálya nincs annak, hogy akár a teljes pc-s Windows 10-et is felinstalláljuk rá. 

A telepítés komoly szakértelmet és kitartást igényel, és egyelőre csak virtuális gépben fut a Windows. Ettől függetlenül tény, hogy az olcsó számítógépek és a drága okostelefonok között ma már nincs szinte semmi különbség. Az Intel már legyártott olyan féltenyérni kütyüt, amit közvetlenül a tévé hdmi-portjára tudunk rádugni, és azon is Windows fut. Ugyanúgy Atom processzorral, mint ami a Zenfone 2-ben is van, viszont az Intel számítógépében feleannyi RAM van, mint az Asus telefonjában.

Némi műszaki és formatervezési finomhangolással megvalósulhat a régi álom, hogy az okostelefonok mobilként és asztali munkaállomásként is kiválóan működjenek.

Ezt a fajta hibrid működést a Windows 10 is támogatja. Úgy írták meg a kódját, hogy a rendszer a mobilos nézetről képes legyen átváltani asztali nézetre, amikor külső monitort és billentyűzetet érzékel . Ezt eddig még csak úgy demózta a Microsoft, hogy a Lumia mobil egy korlátozott képességű Windows-asztalt jelenít meg a tévé képernyőjén. Megjelenik a pc-s Asztal, de ez a rendszer még nem arra van felkészítve, hogy a hagyományos szoftverek, mint a Photoshop, a teljes értékű Office vagy a pc-s Firefox is futtatható legyen (a telefonokban általában Qualcomm ARM processzor van, míg a számítógépekben Intel architektúra).

A Zenfone 2 képességei azt mutatják, hogy nem lenne gond számára a teljes Windows 10 futtatása sem. Még meg kell várni, hogy a háttértárak olcsóbbak legyenek, és a laptopoknál belépő szintű, 128 GB-os ssd a mobilokban is megfizethető opcióvá váljon. A Windowsnál pedig az energiagazdálkodásra kell odafigyelni, hogy amikor mobilozunk, akkor kikapcsoljanak a kizárólag pc-módban hasznos, nagyobb teljesítményt igénylő rendszermodulok.

Rovatok