Index Vakbarát Hírportál

Kormányzati támadásra gyanakodnak a meghekkelt hekkerek

2015. július 13., hétfő 10:08

Egy hét hallgatás után végre megszólalt David Vincenzetti, a Hacking Team nevű olasz kiberbiztonsági cég vezérigazgatója, miután eddig ismeretlen támadók behatoltak a cég szervereire, és kimerítő részletességű adatokkal árasztották el a netet. A cégvezető szerint egy külföldi kormány lehetett a támadás mögött, a kiszivárgó információtömeg pedig komoly muníciót jelenthet a kiberbűnözők számára.

A támadás komplexitása arra utal, hogy kormányzati szinten kellett kivitelezni, vagy valaki olyan követte el, aki óriási anyagi forrásokkal rendelkezhetett.

– mondta a vezérigazgató, de a közelebbi tippjeit nem osztotta meg a sajtóval.

A titkos megfigyelési, lehallgatási és adatszerzési szoftvereket gyártó Hacking Team a világ számos kormányával dolgozott együtt, köztük több kétes hírű, diktatórikus berendezkedésű országgal is, Líbiától Szudánig. Vincenzetti a nyilatkozatában megvédte az ügyfélválasztásukat, hangsúlyozva, hogy semmilyen nemzetközi kereskedelmi törvényt nem sértettek meg, ami persze technikailag még igaz is lehet, de ettől még a cég gyakorlata etikai szempontból erősen megkérdőjelezhető. Erre utal az is, hogy 2012-ben Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet az internet top 5 céges ellensége közé sorolta a vállalatot.

A Hacking Teamtől a belső levelezés mellett több programjuk forráskódja is kikerült. A cég figyelmeztette az ügyfeleit, hogy a frissítések kiadásáig egyelőre ne használják a programjaikat, de arra is felhívták a figyelmet, hogy elég információ szivárgott ki ahhoz, hogy

a kibertámadásra alkalmas szoftvereket bárki felhasználhatja bármilyen célpont ellen.

Ahogy korábban írtuk, a Hacking Team ügyfelei közé tartoztak a magyar titkosszolgálatok is, 600 milliót fizettünk az olaszoknak, általában közvetlenül, máskor titokzatos fedőcégen keresztül. Fizetett volna a Magyar Telekom is, de velük végül nem üzletelt a cég.

Rovatok