Index Vakbarát Hírportál

Még mindig verhetetlen a kínai szuperszámítógép

2015. július 13., hétfő 13:36

Hétfőn jelent meg a világ legerősebb számítógépeit évente kétszer rangsoroló TOP500 lista legújabb kiadása, amelyet immár ötödször vezet sorozatban a kínai Tianhe-2. A lista gépeinek összteljesítménye tovább nőtt, a tavaly novemberi 309 petaflops után jelenleg 363 petaflops. Ez 17 százalékos javulás, ami ugyanakkor azt jelenti, hogy a növekedés tempója lassul.

A gépek sebességét flopsban mérik, amely a másodpercenként elvégzett lebegőpontos, vagyis tört számokkal végzett matematikai alapműveletek (floating point operations per second) száma. A kínai Kantonban található Nemzeti Szuperszámítógép Központ rendszere, a Tianhe-2 33,86 petaflops sebességgel végzett az élen, ami majdnem duplája a második helyre szorult amerikai Titan 17,59 petaflopsának. A dobogóra a szintén amerikai Sequoia fért még fel 17,17 petaflopsszal.

A top 10 egyetlen új tagja a szaúd-arábiai Abdullah Király Egyetem Shaheen II nevű számítógépe. Felkerült viszont a listára Leó, az egy hónapja, idén júniusban beüzemelt magyar szuperszámítógép is, amely a Debreceni Egyetem Kassai úti részlegén működik, és másfél milliárd forintba került. Ez a listán a 383. helyre volt elég.

A listán szereplő 231 gépével továbbra is az Egyesült Államok adja a legtöbb helyezettet, de az amerikai dominancia egyre visszább szorul, és az ország közelít ahhoz a 226 gépes negatív rekordhoz, amelyet még 2002 nyarán állított fel.

Az Intel Xeon E5 csipje viszont továbbra is dominálja a mezőnyt. A csip három generációja (SandyBridge, IvyBridge és Haswell) a gépek 80 százalékában található meg, és az összteljesítmény 67 százalékát adja.

Rovatok