Index Vakbarát Hírportál

Betiltották az orosz Facebook ateista oldalát, mert sértheti a vallásos embereket

2015. július 14., kedd 21:35 | aznap frissítve

Az orosz bíróság azért blokkolta a 26 ezer tagú „There is no God” (Nincs Isten) nevű csoportot a VKontaktén, mert véleményük szerint az oldalon megjelenő viccek és karikatúrák sérthetik a vallásos emberek érzékenységét. A VKontakte a legnagyobb orosz közösségi oldal, helyben nagyobbak, mint a Facebook.

Az orosz média szerint az indoklás az ortodox keresztények érzékenységére hivatkozik, de az ügyben a csecsenföldi muszlim Észak-Kaukázusban működő bíróság döntött. Az nem derült ki, hogy konkrétan melyik bejegyzést találták sértőnek, az oldalon általában vallási tanokon gúnyolódó bejegyzések szoktak megjelenni. Most egy nagyon gyengécske viccecskét hoznak fel példaként: ebben Jézus egy sebészt azzal a felkiáltással támad le a műtőben, hogy „Hogy merészeled? A rákot én teremtettem!”; mire aztán az orvos elhallgattatja a Megváltót.

A többi ennél csak jobb lehet, és igazából most éppen nem is kell az orosz ateistáknak nélkülözniük a vicceiket, a csoport ugyanis megint létezik. Néhány óra blokkolás és heves online viták után az oldal újra elérhető — hogy meddig, arról nincsenek hírek.

A pravoszláv államegyház befolyása az elmúlt években sokat erősödött Oroszországban, Kirill moszkvai pátriárka Putyin szoros szövetségesének számít.

Rovatok