Index Vakbarát Hírportál

Áll a bál a Redditnél, már a második vezető távozik

2015. július 14., kedd 20:54

Elég nagy a balhé a Reddit közösségi linkmegosztó fórumnál, amióta kirúgták Victoria Taylort, aki nagyon népszerű volt a redditezők körében. Taylor szervezte az AMA (Ask me Anything) elnevezésű közösségi interjúkat a portálon, ahol olyan hírességek is vállaltak kötetlen kérdezz-felelek beszélgetéseket, mint például Bill Gates, Barack Obama vagy Arnold Schwarzenegger. Taylor távozása óta fellázadtak a Reddit moderátorai, majd múlt pénteken lemondott Ellen Pao, a Reddit vezetője, miután százezrek követelték ezt tőle. Most az oldal vezető mérnöke, Bethanye Blount is felmondott.

A Reddit Amerika 10. leglátogatottabb oldala, havi 150 és 200 millió közötti felhasználóval.

Az oldal lényegében egy online fórum, ahol különböző témákban osztogatnak meg egymással az emberek linkeket, képeket. A cég értéke nagyjából 500 millió dollár, ezért nem mindegy, ki vezeti, és hogy érzi magát ettől a több milliónyi felhasználó. Mostanában sokan elég rosszul érezték magukat.

A felháborodás oka Taylor menesztése volt, a kirúgás mögött pedig a pletykák szerint a Jesse Jackson baptista tiszteletessel leszervezett, botrányosan sikerül interjú állt (Jackson folyamatosan mellébeszélt, mire a júzerek feldühödtek), valamint az, hogy Taylort San Fransiscóba akarták áthelyezni New Yorkból, ő viszont maradni akart. A moderátorok a kirúgás ellen tiltakozva szinte lebénították az oldalt július elején, a legnépszerűbb témákat (subredditek) láthatatlanra állítva. A subredditek kb. negyede elsötétült.

A közösség haragja az ügyvezető igazgató Paót mondatta le több százezer aláírás összegyűjtésével, de Pao elődje szerint nem Pao tehető felelőssé Taylor kirúgásáért, hanem Alexsis Ohanian, a Reddit társalapítója, Pao tulajdonképpeni főnöke. “Más elképzelései voltak az AMA-ról, nem szerette Victoria szerepét és ő döntött a kirúgásáról. Pao nem tehetett ellene semmit” – mondta Pao elődje Ohanian szerepéről.

Ezt egyébként Ohanian a Redditen maga is beismerte, azt írta, az ő döntése volt, hogy megváltozzon az AMA és az ő hibája volt az elrontott átmenet.

Ellen Pao helyét Steve Huffman vette a Reddit élén. Most Bethanye Blount távozásával újabb nőt veszít a cég vezetése, de Blount úgy nyilatkozott , hogy távozásának nincs köze ahhoz, hogy ő történetesen nő. Ezt azért szögezte le, mert Pao távozásából az interneten többen genderkérdést csináltak – többek között maga Blount is, aki szerint Paót nehéz időkben tették meg vezetőnek, azért, hogy elbukjon. Blount egyébként azzal indokolta felmondását, hogy nem látja biztosítottnak a válságban a közösségnek tett ígéretek betartását, és úgy látja, "nagy zökkenők" következnek a Reddit jövőjében.

Rovatok