Index Vakbarát Hírportál

Itt a direkt raboknak szánt tablet

2015. július 15., szerda 09:21

Amerikában több mint 2 millió ember van jelenleg börtönben, és ez már elég széles réteg ahhoz, hogy kihasználható piaci rést jelentsenek egy tabletgyártó számára. A Jpay nevű cég már eddig is a börtönökre specializálódott, olyan szolgáltatásokat fejleszt, amivel például pénzt küldhetünk biztonságosan és hivatalosan a rácsok mögött ülő rokonunknak, vagy videós cseten látogassuk meg.

A cég legújabb terméke a JP5 Mini börtöntablet, a JP4 zenelejátszó utóda, amit a cég adatai szerint 60 ezren használnak már az amerikai börtönökben. A tablet szuperolcsó (70 dollárba, vagyis kb 20 ezer forintba kerül) és szuperkicsi: 4,3 hüvelykes a kijelzője, vagyis kisebb, mint egy mai átlagos okostelefon. Android fut rajta - persze egy csomó módosítással és korlátozással - és wifin tud csatlakozni az internetre, már azokban a börtönökben, ahol van wifi, és a jó magaviseletű raboknak megadják a jelszót is hozzá.

A korlátozások közé tartozik, hogy a zenelejátszó könyvtárában nincsenek erőszakos szövegű számok, illetve természetesen az emailforgalmat és a csetet a börtönőrök bármikor lehallgathatják. Az előre telepített appok mellé sem tölthet le szabadon akármit a használója. A tabletet speciális műanyag tok védi, ami egyszerre gondoskodik arról, hogy ne lehessen fegyverként vagy csempészáruk rejtekhelyeként használni. A tableteket egyébként rendszeresen ellenőrzik, hogy a rabok ne tudjanak belebabrálni a rendszerbe, feltörni az Androidot, és olyan dolgokra használni, ami tilos nekik.

A JPay-t a börtönök Apple-jeként emlegetik Amerikában, és sok kritika éri őket a rabokat célzó termékeik miatt. Ők azt mondják, azzal, hogy a technológiát és a multimédiát beviszik a börtöncellákba, megkönnyítik az elítéltek életét, és főleg a visszailleszkedésüket a társadalomba a szabadulásuk után.

Rovatok