Index Vakbarát Hírportál

Drón még soha nem repült egyszerre ennyit

2015. július 16., csütörtök 20:48

Több mint három napot töltött a levegőben egy amerikai kísérleti drón, megdöntve ezzel a pilóta nélküli repülőgépek eddigi világrekordját, nem számítva a kis készülékeket – írja az MTI.

Az Orion pilóta nélküli repülőgép prototípusa pontosan 80 órát, 2 percet és 52 másodpercet repült a Nemzetközi Asztronautikai Szövetség (IAF) által hitelesített adatok szerint. Ez a gép közepes magasságban végrehajtott és hosszú időtartalmú (MALE) bevetésekre alkalmas, akárcsak az amerikai hadsereg által jelenleg használt Predator és a Reaper is.

A rekordrepülést a gép decemberben hajtotta végre Kalifornia felett. A több mint egy tonna súlyú hasznos teher – kamerák, érzékelő berendezések, sőt fegyverzet – szállítására alkalmas légcsavaros gépet négy pilóta felváltva irányította a földről. A pilóta nélküli gépek ezen kategóriájának előző rekordja 30 óra volt, és a Northrop Grumman cég Global Hawk típusú gépe állította fel.

Az Oriont az amerikai légierő fejlesztette ki egy kísérleti program keretében, hírszerzési és ellenőrzési célokra. Tervezője, az Aurora Flight Sciences a sorozatgyártását tervezi az amerikai légierő részére. Hosszú időtartamú működése pontosan azt teszi lehetővé, amire az amerikai katonának szüksége van: az ellenség állandó megfigyelését.

A összes kategóriához tartozó drónok repülési idejének abszolút rekordját az Airbus által gyártott, kis napelemes pilóta nélküli repülőgép tartja, a Qinetiq Zephyr, amely 336 órát (14 napot) repült 2010-ben. 

Rovatok