Index Vakbarát Hírportál

Lassul az Intel, veszélyben Moore törvénye

2015. július 16., csütörtök 15:02

Éppen idén tavasszal volt ötven éve, hogy az Intel-társalapító Gordon Moore valószínűtlenül pontosan megjósolta a technológiai fejlődés ütemét. Azt írta, hogy egy a csipekben az egy négyzetcentiméterre eső tranzisztorok száma kétévente megduplázódik, és ezt a tempót mindezidáig tartotta is az ipar.

Most azonban úgy tűnik, hogy a fél évszázados törvény teljesülése veszélybe került. Ahogy a Verge írja, az Intel az utóbbi időben két ütemben fejlesztette a csipjeit. Az első évben összementek az csipek, a következőben pedig ezen a méreten optimalizálták az a dizájnjukat és architektúrájukat. A legutolsó ilyen kétlépcsős fejlesztés eredménye a jelenleg futó 14 nanométeres Broadwell, és az idei évben várható Skylake. Ezúttal azonban megtörik a sorozat, mert a 2016-ra bejelentett Kaby Lake processzor szintén 14 nanométeres lesz, így a következő lépésnek számító 10 nanométeres csip 2017-re tolódik.

Brian Krzanich Intel-vezérigazgató szerint úgy tűnik, hogy a jelenleg tartható tempó közelebb áll a két és fél évhez, mint a kettőhöz. A gyártás Krzanich szerint nem fejlődött olyan ütemben, mint korábban, ezért érezte úgy a cég, hogy a jövő évre szükség van a Kaby Lake modell beiktatására, illetve a 10 nanométeres Cannonlake eltolására.

A 10 nanométeres méretnél az Intel közelít a határához annak, ami még a szilíciummal elérhető

– mondta, hozzátéve, hogy a további fejlődéshez újabb anyagokra lehet majd szükség. Ilyen lehet az a szilícium-germánium ötvözet, amelyet az IBM használt a 7 nanométeres, de egyelőre csak tesztfázisban járó processzora elkészítéséhez.

Krzanich  szerint Moore törvénye nincs veszélyben, és a cég már számos alkalommal megcáfolta azokat, akik temetni próbálták. Ennek ellenére a mostani csúszás a csipfejlődés tempójának lassulására utal.  

Rovatok