Index Vakbarát Hírportál

Tizenkét éve nem volt ilyen kevés spam

2015. július 18., szombat 17:42

Ne vonjon le téves következtetéseket abból, hogy ritkábban hirdetnek potencianövelőket a postafiókjában! A Symantec legfrissebb jelentése szerint világszerte csökkent a kéretlen reklámlevelek aránya, a spamelés 12 éves mélypontra esett vissza. Az informatikai biztonsággal foglalkozó cég utoljára 2003-ban látta 50 százalék alatt a spamek arányát. 

Júniusban az emailforgalomnak már csak 49,7 százaléka volt levélszemét. Valamivel rosszabb a helyzet a kisvállalatok (1-250 fő) körében, ott még a levelezés 52 százaléka spam.

Sajnos nem jelenthetjük ki, hogy jobb lett a helyzet, mert a Symantec szerint csak arról van szó, hogy a támadók új, jövedelmezőbb lehetőségeket kerestek. Májusban a kártékony programoknak még csak 44,5 millió különböző variánsát észlelték, júniusban azonban már 57,6 milliót, ami az április 29,2 milliónak majdnem a kétszerese.

Egészen aggasztó az a trend, hogy terjednek a zsarolóprogramok: több mint 477 ezer ilyen incidensről tud a Symantec. Ezek azok az esetek, amikor a támadók titkosítják az áldozatuk telefonján vagy számítógépén az adatokat, és csak pénzért hajlandók feloldani a titkosítást. Aki nem fizetnek, minden fájljukat elveszíthetik.

Rovatok