Index Vakbarát Hírportál

Lucky12345 vagyok, 800 milliót ad értem az FBI

2015. július 19., vasárnap 18:07

Az amerikai szövetségi nyomozóiroda nemrég frissítette a legkeresettebb bűnözőket felsoroló toplistáit. Ezeken a listákon terroristák, gyilkosok, maffiavezérek, lebukott kémek, emberkereskedők sorakoznak, általában több százezer, néha több millió dolláros nyomravezetői díjjal. Egy ideje külön most wanted listákuk van a legkeresettebb cyberbűnözőknek: hekkerekért, vírusírókért is komoly vérdíjat kínálnak az amerikaiak. És hogy mi mindent kell elkövetni azért, hogy felkerüljön erre a listára valaki? Bemutatjuk az internet legkeményebb arcait, akikért sok pénzt adna, és mégis hiába keresi az FBI.

Jevgenyij Mihajlovics Bogacsev, alias Lucky12345

Igen, a világ legkeresettebb cyberbűnözője, hárommillió dolláros (több mint 800 millió forint) vérdíjjal a fején ilyen alsótagozatos álnév alatt fut az interneten. Az orosz Bogacsev a GameOverZeus néven ismert trójai, illetve a Cryptolocker zsarolóvírus mögött álló hekker; azt nem tudni pontosan, hogy ő írta-e és terjesztette-e el ezeket, vagy az általa felbérelt programozók.

Mindenesetre az FBI szerint hozzá fut be a pénzt, amit a banki adatokat lopó, illetve az áldozatok gépeit titkosító, és azt 750 dollár ellenében feloldó vírusok szereznek. És ez nem kis összeg: a GOZ segítségével csak Amerikában több mint 100 millió dollárral rövidítettek meg bankokat, a Cryptolockernek pedig önként fizettek nagyjából 15 milliót a fertőzött gépek tulajdonosai.

Bogacsev kézre kerítéséhez az FBI az orosz hatóságok segítségét kérte, akik készségesen meg is ígérték, hogy együttműködnek az amerikaiakkal - aztán jól nem történt semmi. Pedig Lucky12345-ről köztudomású, hogy hol lakik: a Fekete-tenger partján, egy Anapa nevű üdülőváros egyik luxus-lakóparkjában. Már amikor nem a tengeren hajókázik éppen a jachtján.

Ahová az FBI nem jutott el, oda a brit Telegraph újságírói igen. Bogacsevet nem találták otthon, de a szomszédaival beszéltek, és alaposan meg is lepték őket azzal, hogy a szomszédjuk Amerika első számú cyber-közellensége. A helyiek nagy része úgy vélekedett, hogy nagyszerű dolog, amit Bogacsev csinál, és kitüntetést érdemelne; mindezt úgy, hogy valójában ők ugyanúgy potenciális áldozatok Bogacsev vírusai számára, mint egy átlag amerikai. Ez sok mindent elmond a putyini nyugatellenes propaganda rémisztő hatékonyságáról.

Nicolae Popescu, alias Nae

Az egymillió dolláros vérdíjjal a fején bujkáló román férfi kicsit kilóg a sorból, ő nem igazi hekker, hanem egyszerű online csaló. Abból viszont igazi nagypályás. Társaival több millió dollárt csalt ki amerikai és nyugat-európai felhasználóktól azzal, hogy használtautó-portálokon, Ebayen, illetve direkt erre a célra épített fiktív online autókereskedésekben kocsikat, motorokat és hajókat kínáltak eladásra, majd az előleg felmarkolása után eltűnt. Ehhez aprólékos munkával építette fel a hátteret: hamis útlevelekkel nyitott bankszámlák, kamu személyazonosságok és cégek tucatjai álltak az eladók mögött.

Miután már négy éve űzte az ipart, Popescut hét társával együtt a román hatóságok 2010-ben őrizetbe vették. Miután letelt az előzetes letartóztatás 30 napja, és a bürokrácia lassúsága miatt se vádat nem emeltek, se az előzetes meghosszabbításáról nem intézkedtek, Nae egyszerűen kisétált a rendőrségről, és azóta is ismeretlen helyen tartózkodik. Az amerikaiak 2012 végén adtak ki körözést ellene, mert az online csalásokat persze azóta sem hagyta abba, sőt, egyre nagyobban űzi, már drága órákban, ékszerekben is utazik, sőt, adott el képzeletbeli magánrepülőt is a neten, nagyon is valódi pénzért. Az áldozatainak száma már 800 felett jár, a vád ellene csalás, okirathamisítás, és pénzmosás nagyon sok rendben.

Alekszej Belan, alias M4G

A litván születésű, de orosz állampolgárságú hekkert 2012 óta keresi az FBI eredménytelenül. Három amerikai e-kereskedelmi óriás szervereit törte fel, és lopta el onnan a felhasználóik, illetve az alkalmazottaik adatbázisát, személyes adatokkal, hitelkártyaszámokkal, jelszavakkal és hasonlókkal. Az adatbázisokat később eladta az online alvilág feketepiacán.

Hogy mennyi pénzt kaszált vele, és mekkora kárt okozott a cégeknek (amelyeket az FBI egyébként nem nevez meg, csak annyit tudni róluk, hogy kaliforniai illetve nevadai illetőségűek), meg persze a felhasználóknak, azt nem tudni. Elég ügyesen bujkál, az FBI annyit tud róla, hogy legutóbb Athénban látták, de most valószínűleg Thaiföldön vagy a Maldív-szigeteken tartózkodik. További információkért 100 ezer dollárt fizetnek.

Viet Quoc Nguyen, alias Vandehiu

A 28 éves vietnami hekker Hollandiában él – legalábbis ott élt, amikor idén tavasszal lecsaptak rá és társaira. Ekkor már két éve kereste az FBI, miután nyolc nagy nemzetközi email-szolgáltatót tört fel, és lopta el az ügyfeleik email-címlistáját. A listát aztán célzott spamkampányokra használta. Egy ilyen miatt kapták el majdnem pár hónapja Hollandiában. A kéretlen reklámlevelekben egy tettestársa cégének hamis Adobe-szoftvereit hirdette – elég jól futhatott az üzlet, mert 2 millió dollárt akasztott le ezért. Két társát elkapták, Nguyen azóta is szökésben van, az egymilliárd ellopott emailcímmel együtt. A hekkeléseit az amerikai igazságügy-minisztérium hivatalos közleményében is az amerikai történelem legnagyobb adatlopásának nevezi.

Peteris Sahurovs, alias Piotrek98

A lettországi illetőségű hekker mindössze 21 éves volt, amikor a barátnőjével közösen egy kétmillió dolláros online vírusbizniszt vezényeltek le. Egy fiktív floridai ingatlanos cég nevében hirdetéseket vásároltak a legnagyobb minnesotai napilap, a Star Tribune online kiadásában (aztán később más weboldalakon is), majd a linkekről, ahová a reklámok mutattak, vírussal fertőzték meg a látogatók oldalait. A vírussal rögtön egy hamis vírusirtó is járt, amit 50 dollárért lehetett megvásárolni Sahurovséktól. A biznisz négy hónapon át szépen futott, aztán az FBI-jal együttműködő lett hatóságok letartóztatták a párt, majd később házi őrizetbe helyezték őket, míg tartott az USA-val a kiadatással kapcsolatos egyeztetés. Sahurovs innen azzal a lendülettel le is lépett, állítólag Ukrajnába. Az FBI 50 ezer dollárt kínál azoknak, akik elvezetik hozzá az ügynökeiket. Nem sok sikerrel: ötödik éve nem találják sehol.

Bónusz: a kínai Népi Felszabadító Hadsereg hekkerkommandója

Jack Sun, hzy_lhx, WinXYHappy, UglyGorilla és KandyGoo a kínai néphadsereg hírhedt 61398-as egységének dolgozik. A 61398-as egység egyébként hivatalosan nem létezik, annak ellenére, hogy egy csomó kifinomult cybertámadást sikerült már visszakövetni a Sanghaj külvárosában álló főhadiszállásukig. Az egység főleg ipari és hagyományos kémkedésben utazik, az FBI az öt hekkerrel szemben 31 vádpontot sorol fel, konkrét nevek említése nélkül, hogy vajon hová törtek be, és mit loptak el hat, Kínával üzleti kapcsolatban álló amerikai cégtől. Azt azért megemlítik, hogy atomerőművek technikai specifikációi körül forgott legalább az egyik betörésük a 31-ből.

A 61398-as egységgel Amerikának már sokszor meggyűlt a baja. 2009-ben például, amikor a Coca-Cola megpróbált felvásárolni egy kínai üdítőital-céget, és azzal jobban megvetni a lábát az óriási kínai piacon, a tárgyalások közben a 61398-asok betörtek a Coca-Cola szervereire, és üzleti titkokat, a felvásárlással kapcsolatos érzékeny információkat szereztek meg.

A tárgyalások hamarosan kudarcba is fulladtak, a kólagyár 2,4 milliárd dolláros kínai biznisze elmaradt. De összefüggésbe hozták már a kínai katonai hekkereket amerikai hadiipari és energetikai cégek feltöréseivel is. Valószínűleg ilyen ügyekben lehet sáros az öt katonai hekker, akiknek több száz társa dolgozhat még a csúnya szürke sanghaji panel 12 emeletén.

Nyomravezetői díj náluk nincsen meghatározva, és úgy általában elég valószínűtlen, hogy valaha hivatalosan kézre kerítsék őket. Csúnya diplomáciai balhé kerekedne belőle, ha egyszer csak letartóztatnák pár kínai katonát, olyan vádak alapján, amiket Kína tagad. Az ő esetükben az egész nyilvános körözés valószínűleg inkább csak üzenet: tudunk rólatok, ismerjük a valódi neveiteket, megvannak a fotóitok, tudjuk kik vagytok és hogy néztek ki, ne higgyétek, hogy bármit megtehettek.

Rovatok