Index Vakbarát Hírportál

Így kell egy nap alatt 4 milliárdot keresni

2015. július 20., hétfő 09:48 | aznap frissítve

A Google múlt pénteki negyedéves jelentését annyira jónak találta a Wall Street, hogy a vállalat részvényárfolyama 16 százakkal nőtt. Ezzel - papíron legalábbis - egyetlen nap alatt 65,1 milliárd dollárral lett értékesebb a keresőóriás.

Ez a tőzsdei száguldás azt is jelenti, hogy Sergey Brin és Larry Page cégalapítók magánvagyona is fejenként 4 milliárd dollárral nőtt. Persze a Google többi alkalmazottja is örülhet a hírnek, mert részvényeket is kapnak a fizetésük mellé.

A Google 2013 óta először tudta meglepni a befektetőit, és az elemzői várakozásoknál jobban teljesíteni. A kaliforniai társaság sok kritikát kapott amiatt, hogy olyan projektekkel foglalkozik, amelyeknek semmi közük nincs a fő bizniszéhez, a webes kereséshez és a hirdetésekhez. A tőzsdei sikerhez az is hozzájárulhatott, hogy Ruth Porat, a vállalat nemrég kinevezett pénzügyi vezetője többször is elmondta az elemzőknek, hogy kordában fogja tartani a kiadásokat.

Az egy nap alatt elért 65,1 millárdos tőzsdei ugrás egy hajszállal előzi meg a Cisco rekordját, amit a hálózati eszközöket gyártó cég 2000 áprilisában ért el. Az Apple legjobb napja 2012 áprilisában volt, amikor 46,4 milliárdos pluszt ért el a tőzsdén.  

Rovatok