Index Vakbarát Hírportál

Megvalósult az első drónos csomagszállítás Amerikában

2015. július 21., kedd 19:42

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) megerősítette, hogy sikeresen megvalósult az Egyesült Államok első drónos csomagszállítása Virginia államban. A mérföldkőként emlegetett repülés egy Flirtey nevű ausztrál drónos csomagszállító startuphoz kötődik, és július 17-én, pénteken történt, írja a Quartz.

A drón által szállított orvosi eszközök több mint 55 kilométert tettek meg, ezt a távot azonban a piacon kapható drónok egyike sem lenne képes megtenni, ezért a programba a NASA is beszállt: egy Cirrus SR22 típusú egymotoros repülőgépet alakítottak át, és tettek távirányíthatóvá. A repülés ezzel mintegy kilenc percig tartott.

Flirtey lett az első drónos csomagszállító Amerikában

Ez volt az első alkalom, hogy a Szövetségi Légügyi Hivatal engedélyezte a drónos csomagszállítást az Egyesült Államok területén, és ezzel talán a tengerentúlon is megindulhatnak a drónos futárszolgáltatások tesztüzemei – például az Amazon is hasonlóban gondolkodik. Virginia állam szentárora, Mark Warner ahhoz hasonlította az esemény jelentőségét, mint amikor 1903-ban a Wright fivérek végrehajtották az első sikeres repülést.

Matthew Sweeney, Flirtey vezérigazgatója szerint még jó két évbe telhet amíg az amerikai légügyi hivatal engedélyezi a drónos csomagszállítást az Egyesült Államok területén.

A legnagyobb akadály jelenleg a szabályozás

– mondta.

Amerikán kívül egyébként a világ több pontján is történtek már hasonló tesztek: a Flirtey például Új-Zélandon kísérletezett drónos csomagszállítással, a német posta után pedig már a svájci és a francia posta is drónnal kézbesítene kisebb csomagokat és leveleket. Sőt, a drónok Oroszországban még a pizzafutárok munkáját is veszélybe sodorhatják:

Dodo Pizza kézbesítés

Rovatok