Index Vakbarát Hírportál

A Microsoft segít a bosszúpornó áldozatainak

2015. július 22., szerda 19:31

A világ egyik legnagyobb tech-cége szerdán jelentette be, hogy beszáll az úgynevezett „bosszúpornó” elleni küzdelembe - írja az AFP alapján a Yahoo News. A Microsoft oldalt hoz létre, amelyen az áldozatok jelenthetik a róluk készült, beleegyezésük nélkül az internetre feltöltött intim tartalmakat. Így könnyen el lehet majd távolítani ezek linkjeit. 

A bosszúpornó világszerte terjedőben van: többnyire dühös exek használják volt partnerük lejáratására a meztelenül, vagy szexuális aktus közben készült képek, videók netes megosztását. „Az ilyen felvételek az áldozat életének minden területére kihathatnak: kapcsolatok, társas tevékenységek, karrier. A legsúlyosabb esetekben öngyilkossághoz is vezethetnek” – írta a Microsoft online biztonságért felelős irodájának vezetője, Jacqueline Beauchere egy blogbejegyzésben.

Beauchere elmondta, hogy a cég eddig is figyelembe vette az érintettek egyéni kéréseit, ha ilyen tartalmat akartak eltávolíttatni, de az új oldal bevezetése lényegesen megkönnyíti a procedúrát. A honlap egyelőre csak angol nyelven elérhető, de a következő hetekben több nyelvre is lefordítják.

„Ez csak egy kis lépés, amelyet a probléma kezelésének érdekében tettünk.” - nyilatkozta Beauchere. „Fontos kiemelni, hogy a linkek eltávolítása a keresési találatok közül még nem törli ki a konkrét tartalmakat, amelyek különböző helyekre vannak feltöltve - az áldozatoknak hosszútávon ennél komolyabb védelemre van szükségük.”

Rovatok