Index Vakbarát Hírportál

Kétmilliárdot bukott a Microsoft

2015. július 22., szerda 09:35

A Microsoft lezárta a 2015-ös pénzügyi évét, és a Nokia felvásárlásának 7,6 milliárd dolláros összegének leírása miatt 2,1 milliárdos veszteségbe fordult át a negyedéves eredménye. A szoftvercég egyébként elég jól teljesített, a termékeivel 22,2 milliárd dolláros bevételen 6,4 milliárdos nyereséget termelt.

Meglátszik a vállalat eredményein a pc-ipar bukdácsolása, a gyártóktól származó Windows OEM-bevétel 22 százalékkal csökkent. A Microsoft saját hardverei azonban egyre jobban teljesítenek. A Surface Pro 3 száguldó eladásainak hála 888 millió dollárra, 117 százalékkal nőtt e részleg bevétele. Az Xboxból a negyedévben csak 1,4 milliót adtak el.

Az mobilbiznisz is fejlődget, 10 százalékos növekedéssel az eladott készülékek számát 8,4 millióra sikerült feltornászni. Ez még nagyon messze van az Apple közel 50 milliójától, és azt is tudni kell, hogy az átlagos eladási csökkent, ami a részleg bevételeit 68 százalékkal csökkentette. Vészjósló, hogy Microsofttól csak az olcsó mobilokat veszik meg az emberek.

A szoftvercég gyors átalakulását jelzi, hogy az Office 365 előfizetőinek száma három hónap alatt 3 millióval, 15 millióra nőtt, és a marzs is 26 százalékra emelkedett a tavalyi 17 százalékról. 

Rovatok