Index Vakbarát Hírportál

A hekkerek bitcoinban kérnek váltságdíjat

2015. július 27., hétfő 01:06

A privát és céges weboldalakat támadó hekkerek egyre gyakrabban követelik azt, hogy bitcoinnal fizessék ki a váltságdíjat a birtokukba került adatokért – írja a New York Times-ra hivatkozó MTI.

A követelt összeg gyakran meghaladja a húszezer dollárt is. A Sophos digitális biztonsági cég szerint egy Oroszországban vagy Ukrajnában működő bűnözőcsoport nemrég alig több mint egy hónap alatt 16,5 millió dollárnyi bitcoint zsarolt össze, többnyire amerikai áldozatoktól. Az alvilág azért kedveli a Bitcoint, mert a pénzmozgás elvileg nem követhető, és egyetlen kormányzat vagy pénzügyi hatóság sem tartja nyilván.

A 2009-ben bevezetett Bitcoin árfolyama ma 290 dollár.

A Bitcoin-felhasználás a közelmúltban közeledett a főáramhoz. Az eszköz felgyorsította és hatékonyabbá tette a pénzügyi műveleteket, ezért  olyan beruházókat vonzott, mint a  Goldman Sachs vagy a New York-i tőzsde. A bűnözők érdeklődése még azután is töretlen maradt, hogy a hatóságok 2013 végén lecsaptak a Silk Road (Selyemút) webáruházra, ahol drogot vehettünk a virtuális valutáért. Múlt héten Floridában letartóztatták a Coin.mx weboldal üzemeltetőit, ahol rosszindulatú vírusok áldozatai válthattak bitcoint, amivel kifizethették a zsarolókat, és amivel piszkos pénzügyi tranzakciókat mostak tisztára.

Egy másik példa, hogy egy DD4BC néven tevékenykedő személy vagy csoport egyre több céget keres meg: fizessenek 10 ezer dollárnyi bitcoint, vagy a weblapjukat túlterheli az adatforgalom.

A felhasználók nem akarnak változást

A hitelkártya-műveleteket és a banki átutalásokat a rendőrség nyomon tudja követni, ezért a digitális váltságdíjfizetést az alvilág már a Bitcoin bevezetése előtt használta. Az áldozatokat arra kényszerítették, hogy olyan, előre feltöltött kártyákkal fizessenek, mint a Green Dot MoneyPakja. Ezeket az eszközöket azonban azóta kivonták a piacról, részben a csalók visszaélései miatt.

A Bitcoin még követhetetlenebbé tette a kizsarolt pénzek mozgását, mert a fizetőeszköz-hálózatot decentralizált komputerhálózat tartja mozgásban, ami nem gyűjt adatokat a felhasználókról. És a Bitcoin-kifizetések visszavonhatatlanok, szemben a hitelhártyával vagy a PayPal-tranzakciókkal.

Az első, a Bitcoin-használatra épülő zsarolószoftver, a CryptoLocker 2013-ban kezdett el terjedni az interneten. Ez kódolta a számítógépen tárolt adatokat, és csak fizetés után adta meg a kulcsot. Mire 2014 közepére a CryptoLockert nemzetközi összefogással sikerült megfékezni, a szoftver már 234 ezer számítógépre terjedt át. Azóta felbukkant a CryptoWall elnevezésű vírus, ami a Dell szerint tavaly év végére több mint 800 ezer gépet fertőzött meg.

Több szakértő azt javasolta, hogy a bűnözők által kizsarolt Bitcoinokat digitálisan jelöljék meg, ahogy a bankrablók által elvitt bankjegyeket is láthatatlan festékkel kezelik. Ennek a megoldásnak a bevetését viszont a felhasználók ellenzik, mert a többségük hisz abban, hogy a virtuális valuta szabad mozgása nem korlátozható.

Rovatok