Index Vakbarát Hírportál

Jöhet a szupergyors, titkos internet

2015. július 27., hétfő 10:24

A Tor, a világ legnagyobb anonimitást nyújtó internetes eszköze népszerű az olyan újságírók, aktivisták és ma már az átlagos internethasználók között is, akik szeretnék elkerülni a kormányok vagy a vállalatok cenzúráját. Ugyanígy használják viszont a gyerekpornót terjesztők és a drogkereskedők is. A hálózat sok mindenre jó, azonban nem túl gyors: összetett, titkosított megoldásainak ára a böngészés lassúsága. Nagyobb adatokat már nem érdemes mozgatni rajta.

Svájcban kutatók – Chen Chen, Daniele Enrico Asoni, David Barrera, and Adrian Perrig – a zürichi Swiss Federal Institute of Technologyból (ETH) és George Danezis a University College Londonból valószínűleg megtalálták az egyensúlysúlyt a titkosítás és a sebesség között. Elméleti eredményeiket múlt héten publikálták.

Új hálózatukat HORNET-nek (High-speed Onion Routing at the NETwork layer) nevezték el, alapvetően a Torra épül, de ez lehet az új generációja. A HORNET segítségével az anoním internet forgalom sebessége akár 93 gigabit per másodperc is lehet, rengeteg felhasználót képes kiszolgálni minimális terheléssel.

A kutatók szerint a HORNET-et be lehet építeni a mostani routerekbe is, le is tesztelték az Intel egyik eszközén.

A Torhoz hasonlóan a HORNET-nél is minden egyes kérés (például egy weboldal) több, titkosított rétegen megy keresztül, azaz szerverről szerverre utazik, anélkül, hogy a szervert üzemeltetők pontosan tudnák, mi megy át a gépükön. A HORNET viszont két különböző protokollt használ az egészhez, máshogy kommunikál a webre kötött oldalakkal, mint a teljesen rejtettekkel, amik csak a belső hálózatából érhetőek el.

Rovatok