Index Vakbarát Hírportál

A Microsoftnál csuklóból elintézik a jövőt

2015. július 29., szerda 16:35

Nagy kihívás elé állította a saját píárosait a Microsoft, amikor ugyanarra a napra, július 29-re tette a Windows 10 piacra kerülését és az évente megrendezett Imagine Cup innovációs diákverseny döntőjét. Az a helyzet, hogy a Windows 10 bevezetése sokkal kevésbé izgalmas, mert az operációs rendszert már harminc éve tuningolgatják, ezzel szemben az egyetemisták vadiúj, néha egészen meghökkentő ötletekkel jutottak ki a globális versenyre, melynek a győztesét a cégvezér Satya Nadella fogja megkoronázni.

Az eseményen egy budapesti műegyetemistákból verbuválódott csapat is bemutatja a játékát, mellyel a városnézést ötvözik képzeletbeli bűnügyi történetekkel. A Mistory nevű játék az okostelefon műholdas navigációjával követ minket nyomon, és a helyzetünkhöz igazítja a történetet. 

A csapatok igen nagy része mobil eszközökre fejlesztette ki az alkalmazását, és a fitneszkarkötők és okosórák szenzorait alkalmazó ötletek is megjelentek. A lengyelek által kifejlesztett Bandbarian az okoskarkötő által érzékelt testmozgást konvertálja át egy videojáték főhősének képességeivé. A Siymb a hagyományos kézfogás mozdulatát érzékelve osztja meg egymással a résztvevők névjegyét, ami különösen izgalmas, hiszem az elmúlt évtizedekben már rengetegen nekifutottak ennek a problémának, de még mindig él a a papírkártyák csereberéjének rítusa.

Készült alkalmazás a szívritmuszavar felismerésére, ami az okoskütyükbe épített pulzusszámlálót alkalmazza speciális módon, és az olaszok HeartWatch alkalmazása értesítést is küld a hozzátartozóknak probléma esetén. Hasonló távfelügyeleti megoldást épített a román EpSyDet csapat az epilepsziás rohamot észlelő szoftverébe. Mindez azt bizonyítja, hogy az okosóráknak - bár nem hibátlanok, és akadnak még komolyabb kihívások az energiaigényükkel - hamarosan fontosabb szerepük lehet életünkben, mint az okostelefonoknak. 

A verseny órákon belül, szerda délelőtt elkezdődik és magyar idő szerint az éjszakába nyúlik, de mi ott vagyunk Redmondban a Microsoft főhadiszállásán, hogy a helyszínen drukkoljunk a magyar csapatnak, és tudósítsunk az eredményekről. A díjátadót 30-án  tartják meg.  

Rovatok