Index Vakbarát Hírportál

Ezt az 5 + 1 újítást találja a Windows 10-ben

2015. július 29., szerda 13:48

Ez itt a legáramvonalasabb cikk, amit a Windows 10-ről elolvashat. A július 29-én megjelent operációs rendszerben öt lényeges újdonságot találtunk a korábbi verziókhoz képest, és önkényesen hozzáadtunk még egyet, bár az csak átmenetileg érvényes.

Íme:

  1. Hibrid kinézettel tért vissza a Start menü, bal oldalt a legutóbb használt alkalmazások listájával, jobb oldalt a programindító csempékkel, ami jobban ilik az érintőkijelzős működéshez.
  2. Egy gomb megnyomásával megnézhetük az összes éppen futó szoftver ablakát, és ugyanitt a virtuális asztalokat is kezelni tudjuk.
  3. Van a Windowsban egy személyi asszisztens, a Cortana, ami idővel egyre többet megtanul rólunk, és ezzel egyre hasznosabb lesz. Elvileg azt is megjegyzi a kedvenc zenéinket, hogy melyik sportklubot támogatjuk, és összeköti az egész család naptárát. De ezt egyelőre lehúzhatjuk a listánkról, mert a Cortana magyarul csak később lesz elérhető.
  4. Az Edge böngésző letisztult, van benne olvasási mód, írhatunk a weboldalakra, és egy gombnyomással meg is oszthatjuk a feljegyzéseinket.
  5. Mindenféle eszközön ugyanaz a Windows 10 fut majd, ezért egyszerűbb lesz szoftvereket írni. A rendszer érzékeli, ha megváltozik a kijelző mérete (például mert külső kijelzőt kötünk egy mobilra), hogy van-e billentyűzet és egér, és mindig az ezeknek megfelelő grafikus interfészt tölti be.

+1: A Windows 10 az első évben teljesen ingyen feltelepíthető a jogtiszta, tehát nem lekalózkodott és/vagy haver által felvarázsolt Windows 7, 8 és 8.1 rendszerekre.

Rovatok