Index Vakbarát Hírportál

Elég rávinni a kamerát, már fordít is a Google

2015. július 30., csütörtök 10:17 | aznap frissítve

Google Fordító több nyelven már január óta tudta, hogy androidos telefonnal vagy iPhone-nal elég volt ráirányítani a kamerát az idegen nyelvű szövegekre, és azonnal lefordította azokat. Mostantól a szolgáltatás magyarul is elérhető, internetkapcsolat nélkül is, ami hasznos lehet utazóknak, táblákhoz, étlapokhoz.  

A Word Lens nevű megoldás eleinte angol, francia, német, olasz, portugál, orosz és spanyol nyelveken működött, de mostantól 19 másik nyelv mellett magyar-angol és angol-magyar fordításra is képes – írja közleményében a cég. Internetkapcsolattal már nemcsak angolra, hanem összesen 35 nyelvre lehet lefordítnai a szövegeket. A technológiát a Bing is tudja, de az alkalmazás csak Windows Phone-ra elérhető.

Ehhez a telefonon Fordító alkalmazásban a kamera ikonra kell kattintanti, a telefont a lefordítandó nyomtatott szavak fölé húzni, még kattintatni sem kell, és a telefon képernyőjén az angol szavak máris átalakulnak magyar szavakká, és fordítva.

A Fordító beszélgetés-üzemmódja is gyorsabb és gördülékenyebb lett, így kevésbé jó internetkapcsolat esetén is zökkenőmentesen tud tolmácsolni a telefon két különböző nyelvet beszélő ember között. Ez már 32 nyelven működik, köztük magyarul is. Például a telefonhoz magyarul beszélve a telefon a kiválasztott nyelvre fordítja az elhangzottakat, kiírja és el is mondja a magyarul nem tudó beszélgetőpartnernek az ő nyelvén, és fordítva. Ezek a frissítések napokon belül elérhetőek lesznek Androidon és iOS-en is.

A cég most először toplistát is csinált a magyar fordításokból:

A magyarról legtöbbször más nyelvekre fordított szavak (a Google Fordító minden felületét - mobil alkalmazás, böngésző - összesítve) A más nyelvekről legtöbbször magyarra fordított szavak (a Google Fordító minden felületét - mobil alkalmazás, böngésző - összesítve)
1. szeretlek 2. szia 3. nem 4. köszönöm 5. igen 6. kik 7. hogy vagy 8. hol 9. nem értem 10. nem tudom 1. hello 2. how are you 3. thank you 4. كيف حالك 5. نعم 6. مرحبا 7. what 8. awesome 9. yes 10. I love you

Rovatok