Index Vakbarát Hírportál

A Mozilla kiakadt a Windows 10-en

2015. július 31., péntek 10:11

A Windows 10 megjelenésével együtt a Microsoft kiadta az Edge nevű új böngészőjét is, ami végre leválthatja majd a korosodó Internet Explorert. Csak egy probléma van: a cég úgy döntött, hogy ez lesz az alapértelmezett böngésző, akkor is, ha a felhasználók olyan rendszerről frissítenek, ahol korábban Chrome vagy Firefox volt a választásuk.

Nem túl meglepő módon a Mozilla vezérigazgatója Chris Beard eléggé kiakadt ezen a lépésen, és nyílt levelet írt a kollégájának, Satya Nadellának, a Microsoft vezérigazgatójának, hogy változtassanak a beállításon. Azt írja, amikor először látták, hogy így működik a böngészőválasztás, megkeresték a Microsoftot, de nem történt semmi. „A Windows 10 drámai visszalépés” – írja.

Persze, lehetséges átállítani az alapértelmezett böngészőt, csak nem annyira egyszerű, a legtöbb felhasználó meg nem ért ennyire egy új operációs rendszerhez. Arról nem is beszélve, hogy ez a gyakorlat megint jogsértő lehet: az EU egyszer már elmeszelte a Microsoftot, amiért a Windowsra építve egyeduralkodóvá tette az Internet Explorert. Akkor kötelező böngészőválasztást kellett beépíteniük egy frissítéssel az operációs rendszerbe. A Microsoft közleménye szerint viszont a frissítés alatt lehet választani a böngészők közül, igaz, az Edge az alapértelmezett, akármi is volt korábban.

A váltáshoz a Mozilla összerakott egy videót azoknak, akik mégis Firefoxot használnának:

Rovatok