Index Vakbarát Hírportál

Így tudja kikapcsolni, hogy a Windows 10 egye a sávszélességét

2015. július 31., péntek 00:20

Amikor megjelenik egy új Windows-verzió vagy -frissítés, egyszerre sokan akarják leszedni a netről, és ez eléggé megterheli a Microsoft szervereit – ilyenkor a letöltés lassú lehet vagy akár akadozhat is.

A helyzet megoldására a cég a Windows 10-nél azt találta ki, hogy bevonja a felhasználók gépeit is a frissítések terjesztésébe, nagyjából olyan peer-to-peer hálózat részévé téve a gépeket, ahogyan a torrentezés működik – vagyis a felhasználók nemcsak letöltik az új frissítéseket, de meg is osztják azokat, és mások már az ő gépeikről tölthetik le, így tehermentesítve a szervereket. Igen ám, de ha mások holmi Windows-frissítést szednek le a gépünkről, azt megérezhetjük a net sebességén, főleg, ha nem túl nagy sávszélességű netkapcsolaton lógunk. Ilyenkor érdemes lehet kikapcsolni ezt a megosztási opciót, amit a magyar Windows 10-ben a következőképpen lehet megtenni:

Windows Update -> Speciális beállítások -> Frissítések letöltési módjának kiválasztása -> és itt található a lent látható kapcsoló, amit ki kell kapcsolni.

Persze ha ezt sokan kikapcsolják, kevésbé lesznek tehermentesítve a Microsoft szerverei, és lassabban jöhetnek le a frissítések, szóval akinél sávszélből jut is, marad is, inkább hagyja bekapcsolva a kapcsolót, másokkal tesz jót.

Rovatok