Index Vakbarát Hírportál

Bemutatták a Lexus légdeszkáját

2015. augusztus 5., szerda 12:09

Végre bemutatták a Lexus légdeszkáját. Állítólag. Amikor az első hírek érkeztek róla, sokan kételkedtek benne, elvégre a folyékony nitrogénnel hűtött szupravezetők és a mágneses lebegtetés ígérete legalább olyan jól hangzott, mint egy kihagyhatatlan tévéshopos ajánlat.

A korábbi bemutatók alapján nem nagyon lehetett elképzelni, hogy fog működni ez az izé. Ha tényleg a mágneses lebegtetés elvén, ahhoz az elektromosságot vezető utak is kellenének, így ha nem burkolják be az utcákat acéllemezekkel, kizárólag tengeri olajfúrótornyokon lehetne használni. Viszont a most kiadott videó alapján a légdeszkában van fantázia, még akkor is, ha a Hoverboard fantázianevű légdeszkából soha nem lesz sorozatgyártás.

Itt van végre a Lexus légdeszkája

Az, hogy a londoni profi gördeszkás, Ross McGouran demózza a légdeszkát, és még neki sem sikerül maradéktalanul, azt mutatja, hogy a Lexus is inkább technikai érdekességként tekint a légdeszkára, nem mint a jövő közlekedési eszközére. Viszont elmondhatják, hogy ők csinálták meg először a víz felszínén is átsikló deszkát.

A légdeszka haladás közben néha hozzáér a talajhoz, és a vizet is felfröcsköli; a technológia még nem tökéletes. És a járművet sem könnyű egyensúlyban tartani. Ha a súlyeloszlás megfelelő, a légdeszka kimondottan stabil, de a hosszanti tengely irányában kicsit imbolyog, ezért még egy profi deszkásnak is figyelnie kell a megfelelő egyensúlyra. Szerencsére az autó felett átugratós szám sikerült – McGouran csak az ugratás után taknyolt el a betonteknőben. Igaz, azt nem tudjuk, hányadszorra sikerült így a felvétel.

Rovatok